Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 10:22
UPD:10:39
A- A A+

Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα όπως κατηγορηθούν πέντε άτομα στην αεροπορική τραγωδία του «Ηλιος», η ισοπαλία της Ανόρθωσης με την Ιντερ με αποτέλεσμα η ''Μεγάλη Κυρία'' της Αμμοχώστου να παραμείνει στους ομίλους του Champions League, η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ καθώς και το νέο τροχαίο δυστύχημα με θύμα νεαρή μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης η τριπλή απόπειρα φόνου στη Λευκωσία χθες βράδυ και η κατανάλωση χοίρων που προορίζονταν για καταστροφή αφού βρίσκονταν στην απαγορευμένη ζώνη κατά την περίοδο της εμφάνισης του αφθώδους πυρετού καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Ούτε ποιοι ούτε πότε» και γράφει ότι οι συγγενείς των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας «Ηλιος» θα ανέμεναν ότι περισσότερα από πέντε πρόσωπα θα οδηγούντο ως κατηγορούμενοι στο εδώλιο, δήλωσε στην «Α» ο πρόεδρος της επιτροπής των συγγενών των θυμάτων Νικόλας Γιασουμής. Αλλού γράφει ότι αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι μεγάλες για κυπριακά δεδομένα διαστάσεις του καθεδρικού ναού που προτίθεται να ανεγείρει η Αρχιεπισκοπή στην πλατεία της ενώ τα γύρω κτίρια δεν υπερβαίνουν τους δύο ορόφους.

«Η Μάχη» στο κύριο θέμα της γράφει «Ζωντανό το όνειρο» και γράφει ότι η Ανόρθωση για άλλη μια φορά πέρασε με άριστα τις ευρωπαϊκές της εξετάσεις. Εφερε ισοπαλία 3-3 με την πανίσχυρη Ιντερ του Μουρίνιο μέσα στο ΓΣΠ και έμεινε ζωντανή στο όνειρο της πρόκρισης. Αλλού αναφέρει ότι στο τραπέζι των καταναλωτών κατέληξαν χοίροι που προορίζονταν για καταστροφή αφού βρίσκονταν στην απαγορευμένη ζώνη κατά την περίοδο της εμφάνισης του αφθώδους πυρετού λίγο πριν τα περσινά Χριστούγεννα.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του γράφει «We have a dream» και αναφέρεται στην νίκη του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος είναι ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως γράφει, πέρασαν 40 χρόνια από τότε που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ αλλά το όραμα παρέμεινε. Η νίκη Ομπάμα δημιουργεί την ελπίδα ότι ο κόσμος μπορεί να πάει μπροστά. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι τριπλή απόπειρα φόνου διεπράχθη χθες βράδυ στη Λευκωσία. Αγνωστοι πυροβόλησαν τους Αλέξη Μαυρομιχάλη, Τάκη Φιλίππου και Πανίκο Γλύκα έξω από το σωματείο «Διγενής Μόρφου» αλλά δεν κατάφεραν να τους σκοτώσουν.

«Η Σημερινή» προβάλλει το πρωτοσέλιδο θέμα της κάτω από τον τίτλο «Νέα εποχή μετά τις αμερικανικές εκλογές». Γράφει ότι μια νέα περίοδος αρχίζει στις ΗΠΑ μετά τις χθεσινές εκλογές αφού ο Μπαράκ Ομπάμα θα είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η προσέλευση των ψηφοφόρων κατέγραψε ρεκόρ ψηφοφόρων που προσήλθε στις κάλπες, φθάνοντας το 66%. Σε άλλη στήλη αναφέρει ότι σε νέο τροχαίο δυστύχημα σκοτώθηκε στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, η Κλειώ Χριστοπούλου, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών ενώ ο 74χρονος Γεώργιος Ιωάννου, επίσης θύμα τροχαίου, που νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής παρακολούθησης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας υπέκυψε στα τραύματά του.

«Ο Φιλελεύθερος» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Διώξεις για ανθρωποκτονία» γράφει ότι τη δεύτερη πλέον σοβαρή κατηγορία του Ποινικού Κώδικα θα αντιμετωπίσουν οι πέντε ύποπτοι για την αεροπορική τραγωδία της «Ηλιος» μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Πέτρος Κληρίδης αποφάσισε να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη με στόχο να «επιτύχουμε καταδίκη», είπε. Σε άλλη στήλη γράφει ότι 578 άτομα διαγνώστηκαν με AIDS στην Κύπρο μέχρι το τέλος Απριλίου εκ των οποίων οι 180 περίπου, παρακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, σύμφωνα με εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Υγείας η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και ζητά την ψήφιση του προϋπολογισμού του Ταμείου για αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Κατηγορητήριο για πέντε» γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε ποινικές διώξεις για την αεροπορική τραγωδία της ‘Ηλιος’ που αφορούν τα σοβαρότερα αδικήματα του ποινικού κώδικα. Η απόφαση βασίστηκε και στα τρία πορίσματα που είχε στην κατοχή της, στο πόρισμα Τσολάκη, στο πόρισμα Καλλή και στην έκθεση της Αστυνομίας. Αλλού η «Χ» γράφει ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο η πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων στο κυπριακό και η αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία «Financial Mirror» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «9μηνα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου φθάνουν στα 375 εκ. ευρώ» γράφει ότι τα εννιαμηνιαία αποτελέσματά της της αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Τράπεζα Κύπρου. Γράφει επίσης ότι στο χορό των παγκόσμιων επιτοκιακών μειώσεων αναμένεται να μπουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας που συνεδριάζουν αύριο. Οι μειώσεις ενδεχομένως να φθάσουν τις 75 μονάδες βάσης.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή