Μέρες που κυριαρχεί το παράλογο

Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 15:15
UPD:15:16
REUTERS/ELIZABETH FRANTZ
A- A A+

Του Κώστα Ιωαννίδη 
[email protected]

Οι προκαλούντες τους κινδύνους επωφελούνται από αυτούς περισσότερο, καθώς οι επενδυτές λειτουργούν σαν να κατοικούν στην Σελήνη και οι αναλυτές στον Άρη με τις Κεντρικές Τράπεζες να παρακολουθούν από άλλο γαλαξία.

Σήμερα οι μετοχές πέφτουν σε παγκόσμια κλίμακα καθώς η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας διαταράσσει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνονται τα χρηματιστήρια. Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου υποχωρεί ενόψει του αναμενόμενου ταξιδιού της κ. Πελόζι στην Ταϊβάν. Αλλά ακριβώς για αυτό ο γεωπολιτικός κίνδυνος και η παγκόσμια επιβράδυνση ωθούν τα ομόλογα των ΗΠΑ υψηλότερα.

Παράλληλα διεκόπη το ράλι του δολαρίου που είχε φθάσει σε επίπεδα που απειλούσαν την εμπορική δραστηριότητα και θα στραγγάλιζαν ακόμα περισσότερο τις αναδυόμενες οικονομίες. Όλα αυτά από μια επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν κόντρα στις αντιρρήσεις της Κίνας, η οποία θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως αποσχισθείσα επαρχία.

Το υπεράκτιο γιουάν σταθεροποιήθηκε μετά την υποχώρηση τη Δευτέρα, ενώ το δολάριο της Ταϊβάν αποδυναμώθηκε. Τα κέρδη σε γιεν και χρυσό υπαινίσσονται την επανεμφάνιση της επιφυλακτικότητας στις αγορές. Τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο, μειώνοντας την απόδοση του 10ετούς σε περίπου 2,55%.

Τα ομόλογα παγκοσμίως έχουν ωθηθεί υψηλότερα μετά τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η εργοστασιακή παραγωγή συρρικνώνεται ή ψύχεται σε βασικές οικονομίες. Η Bank of America εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει το 2%. Οι εκτεταμένες εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας επιδεινώνουν το γεωπολιτικό άγχος που ήδη επηρεάζει τις αγορές από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά.

Η προοπτική επιβράδυνσης της ζήτησης έχει ρίξει το πετρέλαιο, αφήνοντάς το περίπου 93 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σπόρων και σιτηρών υποχώρησαν μετά το πρώτο πλοίο σιτηρών από την εισβολή της Ρωσίας από την Ουκρανία, προαναγγέλλοντας κάποια ανακούφιση για μια λιγότερο σφιχτή αγορά τροφίμων παγκόσμια.

Τώρα είναι οι επενδυτές (από τη Σελήνη) που ερμηνεύουν τις ειδήσεις με μια ρόδινη προκατάληψη καθώς οι αναλυτές ψαλιδίζουν τις εκτιμήσεις τους. Το χρηματιστήριο φαίνεται τώρα να προεξοφλεί τις πρόσφατες ελπίδες των επενδυτών για κορύφωση στον πληθωρισμό, άρα και κορύφωση της επιθετικότητας της Fed και πιθανή εξέλιξη μια ήπια ύφεση. Οι Αναλυτές από τον Άρη.

Μείωσαν τις ετήσιες εκτιμήσεις τους τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έως την εβδομάδα της 21ης Ιουλίου, επομένως τα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή έχουν μειωθεί αισθητά. Προφανώς, οι επενδυτές ήταν επίσης χαρούμενοι που ο Πάουελ είπε ότι οι αποφάσεις της Fed στο μέλλον θα εξαρτώνται πλήρως από τα δεδομένα και ότι η Fed δεν θα παρέχει πλέον καθοδήγηση προς τα εμπρός (μέχρι νεωτέρας).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή