Μεξικό: Το μαύρο κουτί του Learjet εξεετάζουν οι αρχές

Που συνετρίβη χθες παρασύροντας στον θάνατο 14 ανθρώπους και τον υπουργό Εσωτερικών
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 08:24
REUTERS/DANIEL AGUILAR

A- A A+

Ερευνητές ανέσυραν χθες Τετάρτη το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη στην Πόλη του Μεξικού την Τρίτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών και ένας από τους συμβούλους του προέδρου της χώρας, που καθοδηγούσαν την καταπολέμηση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

«Εχουμε το μαύρο κουτί, το αναλύουν. Θα χρειαστεί χρόνος», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Λουίς Τέγιες, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο το δυστύχημα να προκλήθηκε από δολιοφθορά.

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Χουάν Καμίλο Μουρίνιο, υπουργού Εσωτερικών και ισχυρότερου πολιτικού στο Μεξικό μετά τον πρόεδρο έφθαναν από όλη τη χώρα και το εξωτερικό.

Το αεροσκάφος τύπου Learjet του υπουργείου συνετρίβη σε δρόμο της πρωτεύουσας, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το Σαν Λουίς Ποτοσί, όπου ο Μουρίνιο είχε υπογράψει συμφωνία με πολιτικούς της αυτοδιοίκησης για την προώθηση μέτρων ασφαλείας.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των αερομεταφορών από το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία λαμβάνουν μέρος στις έρευνες.

«Δεν έχει υπάρξει καμμία ένδειξη που να επιτρέπει να υποτεθεί κάτι διαφορετικό από το ότι επρόκειτο για ατύχημα, αλλά οι έρευνες θα ερευνήσουν όλες τις πιθανότητες», δήλωσε νωρίτερα ο Τέγιες.

«Δεν σημειώθηκε έκρηξη στον αέρα», πρόσθεσε, απαντώντας σε πληροφορίες κατά τις οποίες αυτήκοοι μάρτυρες έκαναν λόγο περί εκρήξεων στη λεωφόρο Λα Ρεφόρμα. Το πλήρωμα δεν ανέφερε κανένα τεχνικό πρόβλημα, συνέχισε ο Τέγιες, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σε εγχώρια ΜΜΕ που υποστήριξαν το αντίθετο.

Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη συντριβή, οι τέσσερις σοβαρά.

Ο θάνατος του 37χρονου Μουρίνιο, ο οποίος διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών τον Ιανουάριο, και του Χοσέ Λουίς Σαντιάγο Βασκονσέλος, πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης και συμβούλου του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν για ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφαλείας, χαρακτηρίστηκε σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει την δράση των καρτέλ των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Μουρίνιο είχε τεθεί επικεφαλής των προσπαθειών αυτών, που συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων ανδρών του στρατού σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο οι νεκροί από την δράση των καρτέλ εφέτος πλησιάζουν τους 4.500 και αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών σχεδίων.

Ο Καλδερόν, ο οποίος εξέφρασε θλίψη για το θάνατο του Μουρίνιο, ενός από τους στενότερους συνεργάτες του και προσωπικού του φίλου, απαίτησε να διεξαχθεί "εξονυχιστική έρευνα" για το δυστύχημα και διόρισε τον υφυπουργό του, Αβραάμ Γκονσάλες Ουγιέδα, ως τον προσωρινό διάδοχό του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο δήλωσε ότι η χώρα του «συγκινήθηκε» από το θάνατο του Μουρίνιο και πρόσθεσε ότι η Μαδρίτη στηρίζει τον «αξιέπαινο αγώνα (του Μεξικού) ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα».

Ο Μουρίνιο γεννήθηκε στην Ισπανία το 1971. Ο πατέρας του, Ισπανός υπήκοος, είναι πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου Θέλτα δε Βίγο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή