ΔΠΔ: Κατέθεσε στη δίκη Κράισνικ ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 10:54
A- A A+

Κατέθεσε χθες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας και κρατούμενος στις φυλακές Σεβενίνγκεν της Χάγης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στη δίκη του Μόμτσιλο Κράισνικ, πρώην προέδρου του σερβοβοσνιακού κοινοβουλίου.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε - σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου - ότι ο Μόμτσιλο Κράισνικ δεν έλαβε καμία απόφαση - κλειδί κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Σημειώνεται ότι ο Κράισνικ καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 27 ετών για εγκλήματα κατά μουσουλμάνων και Κροατών της Βοσνίας, το 1992 και τώρα εκδικάζεται στη Χάγη η έφεσή του.

Ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας αντέκρουσε τα όσα υποστηρίζει η Εισαγγελία, ότι δηλαδή ο ίδιος και ο Κράισνικ διοικούσαν ως προσωπικό τους φέουδο τη Σερβική Δημοκρατία και πρόσθεσε: «Ο Κράισνικ δεν αναμειγνυόταν στην κυβέρνηση, πέραν του ρόλου του στο κοινοβούλιο και δεν είχε λόγο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις [...] Δεν είδα ποτέ τον Κράισνικ ως τον προσωπικό μου πρωθυπουργό. Ο Κράισνικ δεν ήταν ποτέ το "νούμερο 2" στη Σερβική Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο εθνοτικός διαχωρισμός των μουσουλμάνων της Βοσνίας δεν ήταν ποτέ εμμονή του Κράισνικ, αλλά ούτε και της σερβικής ηγεσίας.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ο Κράισνικ «δεν είχε κανέναν έλεγχο και δεν ήταν μέρος της αλυσίδας της στρατιωτικής διοίκησης», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, ο οποίος κατηγορείται- μεταξύ άλλων- και για γενοκτονία σε ό,τι αφορά την υπόθεση της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα.

Σε ό,τι αφορά τους έξι στρατηγικούς στόχους της σερβοβοσνιακής ηγεσίας, που στήριξε και το τότε κοινοβούλιο, τον Μάιο 1992, μεταξύ των οποίων ο διαχωρισμός των Σέρβων της Βοσνίας από τις δύο άλλες εθνοτικές ομάδες και η διχοτόμηση του Σαράγεβο, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς υποστήριξε ότι αυτές αποτελούσαν στοιχειοθετημένη «πολιτική θέση», αλλά η τότε βουλή δεν είχε υιοθετήσει καμία από αυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κράισνικ δεν υπήρξε ποτέ μέλος της «διευρυμένης σερβοβοσνιακής προεδρίας», επειδή απλά, όπως είπε, το σώμα αυτό δεν υπήρξε ποτέ.

«Ρόλος του προέδρου (του κοινοβουλίου) ήταν να διασφαλίζει τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων σε μια δημοκρατική ατμόσφαιρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο Κράισνικ δεν είχε καμία επιρροή μεταξύ των βουλευτών ούτε ήταν εκ των ηγετικών στελεχών του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή