ΗΠΑ: Στις κάλπες στο Κάνσας για τις αμβλώσεις

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 23:09
UPD:23:16
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Οι κάτοικοι του Κάνσας προσέρχονται στις κάλπες την Τρίτη 2 Αυγούστου για να αποφασίσουν εάν το Σύνταγμα αυτής της παραδοσιακά συντηρητικής πολιτείας πρέπει να τροποποιηθεί για να καταργηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Όσοι είναι υπέρ της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου -οι υποστηρικτές του «ναι»- λένε ότι θα επιτρέψει στους νομοθέτες να ρυθμίσουν τις αμβλώσεις χωρίς παρέμβαση από το δικαστικό σώμα.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν είναι ο επίσημος στόχος μιας καμπάνιας με σύνθημα «Value Them Both». Αλλά από την άλλη πλευρά, οι ακτιβιστές βλέπουν τη συνταγματική τροποποίηση ως μια κεκαλυμμένη προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για μια ξεκάθαρη απαγόρευση από το τοπικό νομοθετικό σώμα που κυριαρχείται από Ρεπουμπλικάνους, το οποίο θα ακολουθούσε τα βήματα τουλάχιστον οκτώ άλλων πολιτειών των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο.

Οι υποστηρικτές της πλευράς του «όχι» παρακολουθούν με αγωνία τις γειτονικές πολιτείες του Μιζούρι και της Οκλαχόμα να έχουν επιβάλει σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις. Το Μισούρι δεν επιτρέπει εξαιρέσεις ούτε για βιασμό ή αιμομιξία.

Στο ίδιο το Κάνσας, ένας τοπικός συντηρητικός εκλεγμένος αξιωματούχος εισήγαγε φέτος ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε τις αμβλώσεις χωρίς εξαιρέσεις για βιασμό, αιμομιξία ή για την προστασία της ζωής της μητέρας. Επί του παρόντος, η άμβλωση είναι νόμιμη στο Κάνσας μέχρι τις 22 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Απαιτείται γονική άδεια για ανηλίκους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή