Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Πυρετός διεργασιών είναι σε εξέλιξη στην κυβέρνηση, καθώς μέσα στις επόμενες 40 ημέρες θα κλειδώσει το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός. Με το κύμα της ακρίβειας να μην λέει να κοπάσει και την κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο να προκαλεί έντονη ανησυχία το οικονομικό επιτελείο «ζυγίζει» τα πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς πρέπει να μην τιναχθεί στον αέρα η πολυπόθητη δημοσιονομική σταθεροτητα. Άλλωστε παραμένει ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς στόχος είναι να ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη ένα νέο πακέτο μέτρων αλλά παράλληλα να διατηρηθούν εφεδρείες για ένα δύσκολο χειμώνα. Προτεραιότητα δίνεται στα μέτρα στήριξης για την απορρόφηση των ενεργειακών κραδασμών και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί ένα πλέγμα δράσεων ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών τον Αύγουστο. Από εκεί και πέρα στο τραπέζι είναι και πρόσθετα μέτρα στήριξης με έμφαση στους πλέον ευάλωτους.
Δεδομένο πάντως είναι πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών στην ενέργεια συμπαρασύρει και τις τιμές σε μια σειρά βασικών αγαθών. Με τα σύννεφα να πυκνώνουν πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία - ήδη η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό -είναι εμφανές πως η έξοδος από το τούνελ αργεί.
Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά και στο πακέτο μέτρων, που θα μπει σε εφαρμογή στις αρχές του 2023 και στο οποίο θα περιλαμβάνεται η αύξηση των συντάξεων (ζεστό χρήμα θα πάρουν όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά) και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα μια σειρά πρόσθετων μέτρων είναι υπό εξέταση και μεταξύ άλλων προκρίνεται μια περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0.6 ποσοστιαίες μονάδες (ώστε το ψαλίδι να φτάσει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά από το 2020 έως και το 2023).
Το κυβερνητικό αφήγημα στο δρόμο προς τις κάλπες
Με την συζήτηση για πρόωρες κάλπες και ανασχηματισμό να έχει κλείσει η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων. Στόχος είναι να αποφευχθούν διαρροές και στο πλαίσιο αυτό στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες θα μπει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ενώ κεντρικό σύνθημα θα είναι «δίπλα στους πολίτες».
Από το γαλάζιο στρατόπεδο το επιχείρημα με το οποίο θα φτάσουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι πως η κρίση είναι εξωγενής. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως 10 από τις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης κατέγραψαν διψήφιο πληθωρισμό τον Ιούλιο. Παράλληλα τονίζεται πως κύριος παράγοντας πίσω από τις ανατιμήσεις στην Ευρωζώνη ήταν, για έναν ακόμα μήνα, το κόστος της ενέργειας, το οποίο αυξήθηκε κατά 39,7%, ενώ συνεχίστηκε η πανευρωπαϊκή διάχυση των ενεργειακών πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα, το κόστος των οποίων είναι αυξημένο κατά 9,8%.
Σφοδρά πυρά από το ΣΥΡΙΖΑ
Σε υψηλούς τόνους κριτική στην ασκούμενη οικονομική πολιτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια». Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για αύξηση του πληθυσμού που είναι σε κίνδυνο φτώχειας και απειλείται με κοινωνικό αποκλεισμό.
Παράλληλα η Κουμουνδούρου ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΕΝΑ, το πραγματικό ποσοστό απορρόφησης των συνολικών πόρων του Ταμείου είναι μόλις 1%, ενώ οι ‘’λιμνάζοντες’’ πόροι ανέρχονται στα 6,315 δισεκατομμύρια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.