Σερβία: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις το Δημοκρατικό Κόμμα (DS)

Αναποφάσιστοι οι μισοί Σέρβοι ψηφοφόροι
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 12:07
A- A A+

Με ποσοστό 40% προηγείται μεταξύ των πολιτών στη Σερβία το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία «Strategic Marketing».

Δεύτερο στις προτιμήσεις - σύμφωνα με τη δημοσκόπηση - το νεοϊδρυθέν Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Τόμισλα Νίκολιτς που αποχώρησε απότ ο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) με περίπου 20% και ακολουθούν το SRS και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας-Νέα Σερβία (DSS-NS) με ποσοστό 10% το κάθε ένα.

Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας και το «G17 Plus» θα έπρεπε να είναι σε συνασπισμό για να «μπουν» στη βουλή, καθότι δε φαίνονται να συγκεντρώνουν ως ανεξάρτητα το ποσοστό που απαιτείται κατά το σερβικό Σύνταγμα προκειμένου ένα κόμμα να κερδίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο διευθυντής της εταιρείας, Σέρτζαν Μπογκοσαβλίεβιτς, δήλωσε στην εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου ότι η ρήξη μεταξύ του SNS και του SRS έχει διχάσει τους ψηφοφόρους των Ριζοσπαστών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του SRS κινήθηκαν προς το κόμμα του Νίκολιτς, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο παρέμεινε στο SRS. Ο κ. Μπογκοσαβλίεβιτς απέδωσε την τάση αυτή στη μείωση του ποσοστού δημοτικότητας του ηγέτη του SRS, Βόισλαβ Σέσελι.

Σταθερό στο 6% παραμένει το ποσοστό του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), ενώ οι μισοί σχεδόν Σέρβοι ψηφοφόροι εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή