«Πόλεμο των ¶στρων» θυμίζουν τα όπλα νέας γενιάς

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 12:24
UPD:12:58
BOEING

A- A A+

Το πρώτο όπλο νέας γενιάς που εκτοξεύει ακτίνες φωτονίων και μοιάζει με τα όπλα λέιζερ των ταινιών επιστημονικής φαντασίας χρησιμοποιείται στο πεδίο της μάχης από τον αμερικανικό στρατό. Επειδή μάλιστα θυμίζει κεραυνό σαν αυτόν του ισχυρότερου θεού μεταξύ των 12 του Ολύμπου, ονομάστηκε προς τιμήν του «Δίας».

Προς το παρόν τουλάχιστον, ο «Δίας» δεν σκοτώνει, αλλά κυρίως χρησιμοποιείται για να προκαλεί την έκρηξη βομβών που δεν έχουν εκραγεί, στέλνοντας μια ακτίνα λέιζερ ακριβείας από ασφαλή απόσταση 300 μέτρων.

Υπάρχει μόνο ένα τέτοιο όπλο σε χρήση και ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει αποκαλύψει σε ποιο πεδίο μάχης χρησιμοποιείται. Όμως αν αποδειχτεί επιτυχές, θα ακολουθήσει η κατασκευή περίπου δέκα ακόμη σε διάστημα ενός χρόνου.

Η επόμενη και ισχυρότερη γενιά όπλων ακτίνων λέιζερ δοκιμάζεται ήδη στα εργαστήρια, σύμφωνα με το «Εκόνομιστ».

Το πιο φιλόδοξο όπλο λέιζερ που κατασκευάζεται είναι το Αερομεταφερόμενο Λέιζερ (ABL), το οποίο αναπτύσσει μια κοινοπραξία αμερικανικών εταιριών (Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman). Το όπλο αυτό δεν δημιουργείται απλώς από ηλεκτρισμό (όπως π.χ. το LADS), αλλά με τη μίξη χημικών ουσιών σε ένα αντιδραστήρα, με αποτέλεσμα η παραγόμενη ακτίνα να είναι πολύ ισχυρότερη.

Όταν το όπλο τοποθετηθεί στη μύτη ενός ειδικά διαμορφωμένου Boeing 747, θα μπορεί η ακτίνα που εκτοξεύει, να καταστρέφει ένα εισερχόμενο πύραυλο από απόσταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ο απώτερος στόχος είναι η καταστροφή μεγάλων βαλιστικών πυραύλων, ακριβώς μόλις αυτοί έχουν εκτοξευθεί από την επιτιθέμενη χώρα. Στην πραγματικότητα, το όπλο διαχέει άρωμα από τον «Πόλεμο των ¶στρων» του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή