Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμφίβολα εξέφρασε όλους τους Έλληνες, θέτοντας ορθά κοφτά στη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ δύο θέματα: Πρώτον, να σταματήσουν οι γερμανικές εξαγωγές υποβρυχίων στην Τουρκία, γιατί θα αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων.
Ο Δένδιας υπενθύμισε στην Μπέρμποκ ότι η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο και παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ κατέχει παράνομα έδαφος κράτους-μέλους Ε.Ε., της Κύπρου.
Δεύτερον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα εξακολουθεί να εκκρεμεί το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα των ναζιστικών στρατευμάτων στη χώρα μας στη διάρκεια της Κατοχής.
Για τα υποβρύχια, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν είπε κουβέντα. Φυσικά, στάθηκε πλήρως αλληλέγγυα στη χώρα μας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στα νησιά μας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων πρέπει να είναι έμπρακτη. Με πράξεις και όχι μόνο με λόγια! Να δούμε, βέβαια, τι θα πει η Αναλένα Μπέρμποκ και στη σημερινή συνάντησή της στην Τουρκία με τον ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Για το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Ν. Δένδιας -αυτό των πολεμικών επανορθώσεων από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής- η κ. Μπέρμποκ επισήμανε ότι «η Γερμανία φέρει για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μια αδιανόητη ενοχή και νιώθει κανείς πόσο οδυνηρό εξακολουθεί να είναι αυτό το θέμα στην Ελλάδα». Επανέλαβε, ωστόσο, τη γνωστή θέση του Βερολίνου: «Νομικά το θέμα έχει λήξει». Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω, δηλαδή.
Φυσικά και δεν έχει λήξει όμως για την Ελλάδα. Το παραδέχονται και οι Γερμανοί: «Μια ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά το ποσό των πολεμικών επανορθώσεων σε τουλάχιστον 289 δισεκατομμύρια ευρώ» γράφει η «Tagesschau». Η γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί, μάλιστα, το σχετικό ρεπορτάζ της με την επισήμανση: «Ένας αρκετά επικριτικός εταίρος». Στον Νίκο Δένδια αναφέρεται προσωπικά η «Tagesschau». Τον χαρακτηρίζει, μάλιστα, και «πεισματάρη», που επιμένει στις πολεμικές επανορθώσεις. Για εμάς προφανώς και είναι τίτλος τιμής να έχουμε «πεισματάρη» υπουργό Εξωτερικών… Όσο κι αν στεναχωριούνται οι εταίροι μας, που θα προτιμούσαν φυσικά να μας έχουν «δεδομένους».