Ποιος είναι ο Ρώσος που οι ΗΠΑ κατηγορούν για «επιχείρηση πολιτικής επιρροής»

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 22:25
UPD:22:47
REUTERS/ANTON VAGANOV
A- A A+

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την Παρασκευή έναν Ρώσο για εκστρατεία επιρροής που στόχευε την αμερικανική πολιτική  χρησιμοποιώντας πολιτικές ομάδες στη Φλόριντα, τη Γεωργία και την Καλιφόρνια για να σπείρει διχόνοια και να προωθήσει τη φιλορωσική προπαγάνδα και να παρέμβουν στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Ρώσος ο οποίος κατηγορείται για συνωμοσία είναι ο Αλεξάντρ Βικτόροβιτς Ιόνοφ. Ζει στη Μόσχα, και εργάστηκε για σχεδόν οκτώ χρόνια με Ρώσους αξιωματούχους για να χρηματοδοτήσει και να διευθύνει τις ομάδες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στη Φλόριντα.  

Οι αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο Ιόνοφ είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κινήματος κατά της Παγκοσμιοποίησης της Ρωσίας, το οποίο χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση. Φέρεται ότι χρησιμοποίησε την ομάδα για να παρέχει χρήματα και οδηγίες σε αμερικανικές πολιτικές ομάδες και τους έδωσε οδηγίες για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB.

Ενεργώντας για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB, ο Ιόνοφ φέρεται να υποστήριξε οικονομικά τις ομάδες, τις πίεζε να δημοσιεύσουν φιλορωσική προπαγάνδα και συντόνισε τις ενέργειες τους που αποσκοπούσαν στην προώθηση των ρωσικών συμφερόντων.

Ο Ιόνοφ «φέρεται να ενορχήστρωσε μια θρασύδειλη εκστρατεία επιρροής, μετατρέποντας τις πολιτικές ομάδες των ΗΠΑ και τους πολίτες των ΗΠΑ σε όργανα της ρωσικής κυβέρνησης», δήλωσε σε γραπτή δήλωση ο Μάθιου Όλσεν, επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το 2017 και το 2019, ο Ιόνοφ φέρεται να παρακολούθησε και υποστήριξε τις εκστρατείες δύο Αμερικανών που διεκδικούσαν τοπικό αξίωμα, οι οποίοι ωστόσο αναφέρονται στα δικαστικά έγγραφα ως Unindicted Co-Conspirator-3 και Unindicted Co-Conspirator-4. Πριν από τις προκριματικές εκλογές του 2019, ο Ιόνοφ φέρεται να έγραψε σε έναν Ρώσο αξιωματούχο ότι «συμβουλεύει κάθε εβδομάδα» για μια εκστρατεία. Όταν ένας από τους υποψηφίους προχώρησε στις γενικές εκλογές, ένας Ρώσος αξιωματικός των πληροφοριών φέρεται να έγραψε στον Ιόνοφ ότι «η προεκλογική μας εκστρατεία είναι κάπως μοναδική» και ρώτησε, «είμαστε οι πρώτοι στην ιστορία;» Ο Ιόνοφ έστειλε αργότερα στον αξιωματικό πληροφοριών λεπτομέρειες σχετικά με τις εκλογές, αναφερόμενος σε αυτόν τον υποψήφιο ως «αυτό τον οποίο εποπτεύουμε». 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιόνοφ. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή