ΗΠΑ: Έρχονται νέα όπλα στην Ουκρανία- Και συστήματα Himars

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 21:21
EPA/TOMS KALNINS
A- A A+

«Τις επόμενες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν την αποστολή ενός νέου πακέτου όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, Τζον Κίρμπι, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το είδος του οπλισμού που θα σταλεί στις δυνάμεις του Κιέβου.

«Θα είναι σε ευθυγράμμιση με τα προηγούμενα», περιορίστηκε να πει, υποδεικνύοντας ότι θα σταλούν νέα συστήματα Himars, τα αμερικανικά συστήματα πυροβολικού, που σύμφωνα με την Ουκρανία κάνουν τη διαφορά στο πεδίο.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γρίβα, Καθηγητή Γεωπολιτικής και σύγχρονων στρατιωτικών τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν αξιοσημείωτη ακρίβεια κρούσης. «Οι Ρώσοι δεν έχουν τίποτα αντίστοιχο γιατί αυτά τα συστήματα αναπτύχθηκαν από τους Αμερικανούς ως ένα είδος πυροβολικού ελεύθερου σκοπευτή για χρήση σε δύσκολα περιβάλλοντα όπως η Φαλούτζα [στο Ιράκ], όπου έπρεπε να χτυπήσεις τον στόχο ακριβώς επειδή ήταν περικυκλωμένος από πολίτες», εξήγησε μιλώντας στο Aljazeera.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των συγκρούσεων στο Ντονμπάς, ο Κίρμπι υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αδιέξοδο αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές μάχες σε εξέλιξη». «Σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες του πολέμου, οι δραστηριότητες είναι μικρότερες, από γεωγραφική άποψη και από δυνάμεις στο πεδίο», εξήγησε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή