Γ. Φιλιππάκης: Να εξεταστούν και οι υποκλοπές/hacking των e-mail και άλλων προσώπων

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 12:31
UPD:12:50
A- A A+

Αίτημα, μέσω επιστολής, απηύθυνε ο εκδότης των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Εστία», Γιάννης Φιλιππάκης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως ώστε να διερευνηθεί η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα, ζητεί να εξεταστούν, λόγω συνάφειας των υποθέσεων, και οι υποκλοπές/hacking των λογαριασμών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) τόσο 17 βουλευτών, όσο και του ιδίου, στελεχών της εφημερίδας, δικηγόρων και άλλων προσώπων. Όπως αναφέρει, «η ταυτόχρονη διερεύνηση είναι απαραίτητη για την προστασία των θεσμών, το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και την Ελευθερία του Τύπου».

Σύμφωνα με τον εκδότη, τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις εν λόγω υποκλοπές περιέχονται τόσο στην ένορκη κατάθεση που έδωσε ο βρετανός δικηγόρος της «Δημοκρατίας», David Ηooper, στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, όσο και στα αντίστοιχα υπομνήματα που κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο. Τα στοιχεία αυτά, που βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, αποδεικνύουν, κατά τον κ. Φιλιππάκη, «τη διάπραξη εγκληματικών υποκλοπών/hacking την περίοδο 2015-2016, όταν η "Δημοκρατία" διερευνούσε τη "λίστα Λαγκάρντ". Επίσης, υπάρχει πλήθος άλλων ενδείξεων που εδραιώνουν την εικόνα ότι οι παρακολουθήσεις στην πραγματικότητα συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα του 2019, οπότε και συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, από το FBI, ο φυσικός αυτουργός τους, ο ισραηλινός ντέντεκτιβ, Αβιράμ Αζάρι. Όπως αποκάλυψε στην ελληνικές αρχές ο κ. Hooper, τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν τόσο στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε με το FBI, για τη διερεύνηση της υπόθεσης, όσο και μέσω των επαφών του με το εξειδικευμένο ινστιτούτο Citizens Lab, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αλλά και στελέχη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Thomson Reuters».

Όπως υπογραμμίζεται στην ίδια επιστολή, «λόγω της ταχύτητας ολοκλήρωσης της ανακριτικής διαδικασίας», δεν ήταν δυνατή η δρομολόγηση δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την αποκάλυψη περισσότερων στοιχείων της λεγόμενης "ελληνικής πτυχής" του διεθνούς δικτύου παρακολουθήσεων με κεντρικό πρόσωπο τον Αζάρι. Να σημειωθεί ότι ο Αβιράμ Αζάρι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος από το 2019, ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον του Δικαστηρίου της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης στις 20 Απριλίου 2022 και η ποινή κάθειρξής του θα ανακοινωθεί στις 4:30 μ.μ. της 19ης Οκτωβρίου 2022». Με την ανακοίνωση της ποινής του Αζάρι, θα δοθούν στην δημοσιότητα και όλα τα στοιχεία των υποκλοπών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταρχήν έρθει στο φως, εκτός από τα διευθυντικά στελέχη της «Δημοκρατίας» και το νομικό επιτελείο της στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα, τη χρονική περίοδο 2015-2016 θύματα υποκλοπών μέσω hacking είχαν πέσει και οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Δαβάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλειος Οικονόμου, Ιωάννης Δέδες, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος, Δημήτριος Κυριαζίδης, Παύλος Βογιατζής, Ροδούλα Ζήση, Αθανάσιος Μπούρας, Θεoδωρος Πάγκαλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Έλενα Ράπτη, Δώρα Αυγερινοπούλου, Διονύσης Σταμενίτης και Γεώργιος Μαυρωτάς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή