Βρετανία: Δεκαπλάσιες οι πιθανότητες για καύσωνα λόγω κλιματικής αλλαγής

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 12:17
UPD:12:20
EPA/TOLGA AKMEN
A- A A+

Η προκαλούμενη από την ανθρώπινη δραστηριότητα κλιματική αλλαγή δεκαπλασίασε την πιθανότητα για καύσωνα στη Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη.

Η θερμοκρασία ξεπέρασε στις 19 Ιουλίου το όριο των 40° Κελσίου στη Βρετανία, για πρώτη φορά στη χώρα, η οποία επλήγη, όπως και η υπόλοιπη δυτική Ευρώπη, από καύσωνα που προκάλεσε πυρκαγιές γύρω από το Λονδίνο, οι οποίες προξένησαν ζημιές σε σπίτια.

Διεθνής ομάδα ερευνητών μοντελοποίησε την πιθανότητα ενός τέτοιου κύματος ζέστης σε ένα προβιομηχανικό κλίμα και στη συνέχεια συνέκρινε αυτήν την πιθανότητα με αυτή του σημερινού κλίματος, ήτοι μια μέση άνοδο των θερμοκρασιών παγκοσμίως κατά 1,2° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο.

Οι ερευνητές εστίασαν στα ρεκόρ που καταγράφηκαν στις περισσότερο πληγείσες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την κεντρική Αγγλία και το ανατολικό τμήμα της Ουαλίας. Αυτό που προέκυψε είναι ότι η πιθανότητα αυτή είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα ακραία φαινόμενα που πλήττουν την Ευρώπη αυξήθηκαν ακόμη πιο πολύ από αυτό που προέβλεπαν τα κλιματικά μοντέλα.

"Στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, βλέπουμε όλο και περισσότερους καύσωνες με ρεκόρ ζέστης, που προκαλούν ακραίες θερμοκρασίες, οι οποίες ανεβαίνουν πιο γρήγορα από ό,τι στην πλειονότητα των κλιματικών μοντέλων", δήλωσε ο Φρέντερικ Ότο του Ινστιτούτου Γκράνθαμ στο Imperial College του Λονδίνου.

"Είναι ένα ανησυχητικό εύρημα, που υποδηλώνει ότι αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν μειωθούν γρήγορα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη, που είναι ήδη εξαιρετικά θανατηφόρες, θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από αυτό που προβλέπεται", επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή