ΥΠΕΞ: Μεγάλη ικανοποίηση για τις αναφορές στις Εκθέσεις για ΠΓΔΜ-Τουρκία

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 15:27
A- A A+

Μεγάλη ικανοποίηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος για τις αναφορές σχετικά με τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντας στις Εκθέσεις Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Πιο αναλυτικά, αφού τόνισε πως η Ελλάδα θα εξέφραζε την ευχή οι Εκθέσεις να ήταν διαφορετικές, δηλαδή να έχει υπάρξει πρόοδος, σημείωσε πως αποτυπώνουν ρεαλιστικά μια κατάσταση «και ειδικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, οι αναφορές είναι σαφώς ικανοποιητικές για την ελληνική πλευρά». «Υπάρχει πληρέστατη καταγραφή των ζητημάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αλλοίωση αναφορών οι οποίες είχαν περιληφθεί σε προηγούμενα κείμενα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν στην Έκθεση για την ΠΓΔΜ καταγράφεται ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, τόνισε ότι τόσο στην Έκθεση Προόδου όσο και στην Στρατηγική για την Διεύρυνση περιλαμβάνεται το λεκτικό των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, όπου τονίζεται ότι «η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι καίριας σημασίας».

Επιπλέον, επισήμανε αναφορές ότι «το ζήτημα της ονομασίας έχει αρνητικές επιπτώσεις και επί των διμερών σχέσεων με μία χώρα - μέλος» και ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών επηρεάζονται αρνητικά από την ονοματολογική εκκρεμότητα».

Ο κ. Κουμουτσάκος καταλήγοντας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί αυτό το πλαίσιο «απόλυτα επαρκή βάση για να συνεχίσουμε και να στηρίξουμε την πολιτική την οποία ακολουθούμε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή