Μπορέλ: Η ΕΕ θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο στο μέλλον

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 09:32
UPD:09:33
REUTERS/Johanna Geron
A- A A+

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζόζεπ Μπορέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο στο μέλλον.

«Αποφασίσαμε ότι θα απαλλαγούμε από την υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση που δημιουργήσαμε με  τη Ρωσία», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, σε συνέντευξή του στην Television Espanola.

«Πρώτα ο άνθρακας, μετά το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς πρέπει να προσαρμοστούμε, δεν μπορούμε να πάμε από το 40% στο 0% από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε ο Μπορέλ και πρόσθεσε : «Η Ρωσία γνωρίζει ότι θα σταματήσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αυτήν».

«Η Ρωσία  θέλει να πουλήσει το αέριό της, αλλά όχι απαραίτητα να το πουλήσει σε εμάς», είπε ο Μπορέλ. Προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να εξοικονομήσουν ενέργεια εθελοντικά, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουν σε υποχρεωτική βάση.
«Έχουμε ήδη αρχίσει να εξοικονομούμε ρωσικό αέριο», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Σημείωσε ότι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ανέρχονταν στο 40% του πανευρωπαϊκού και τώρα πλησιάζουν το 20%.

«Η μείωση της μέσης θερμοκρασίας θέρμανσης στην Ευρώπη κατά έναν βαθμό σημαίνει εξοικονόμηση περίπου 6% της κατανάλωσης φυσικού αερίου», εξήγησε. «Με το φυσικό αέριο, η κατάσταση έχει πλέον αντιστραφεί, όχι ότι δεν θέλουμε να το αγοράσουμε, αλλά η Ρωσία μπορεί να μην θέλει να μας το πουλήσει», τόνισε ο Μπορέλ.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή