Ανοχή στον Όρμπαν;

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 07:00
REUTERS/JOHANNA GERON
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

«Εμείς (οι Ούγγροι) δεν είμαστε μικτή φυλή και δεν θέλουμε να γίνουμε μικτή φυλή» είπε σε πρόσφατη ομιλία του σε ρουμανικό πανεπιστήμιο στην Τρανσιλβανία, όπου ζει μια μεγάλη ουγγρική μειονότητα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. «Η μετανάστευση έχει χωρίσει την Ευρώπη στα δύο ή θα έλεγα ότι έχει χωρίσει τη Δύση στα δύο. Το ένα μισό είναι ο κόσμος στον οποίο ευρωπαϊκοί και μη ευρωπαϊκοί λαοί ζουν μαζί. Αυτές οι χώρες δεν αποτελούν πλέον έθνη: Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνονθύλευμα λαών» δήλωσε ο Ούγγρος ηγέτης, ο οποίος κυβερνά επί δώδεκα έτη, γνωστός για τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές του απόψεις.

Όταν ο Όρμπαν εξελέγη πρόεδρος του κόμματός του το 1993, το Fidesz ήταν ένα κλασικό συντηρητικό κόμμα, που τοποθετούσε τον εαυτό του στο χώρο της κεντροδεξιάς. Το χώρο της ακροδεξιάς κάλυπτε, άλλωστε, το κόμμα Jobbik, η ανάδειξη του οποίου σε δεύτερο μεγαλύτερο σε εκλογικά ποσοστά κόμμα στην Ουγγαρία το 2018 είχε θορυβήσει τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Η Ουγγαρία δυστυχώς έχει ένα οδυνηρό ακροδεξιό παρελθόν. Η κυβέρνηση του Ναυάρχου Χόρτι συμμάχησε με τον Άξονα την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επιτρέποντας το 1944 την εγκατάσταση γερμανικών στρατευμάτων, συμβάλλοντας στη μαζική εξόντωση της ανθηρής εβραϊκής κοινότητας της Ουγγαρίας, λίγο μάλιστα πριν τελειώσει ο πόλεμος.

Ξεπερνώντας κάθε όριο, ο Όρμπαν έφτασε να προβεί σε έμμεση αναφορά στους θαλάμους αερίων για να επικρίνει το σχέδιο των Βρυξελλών για μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου, λέγοντας: «Δεν βλέπω πώς μπορούν να πείσουν τα κράτη-μέλη, αν και υπάρχει μία γερμανική τεχνογνωσία στον τομέα, όπως έχει δείξει το παρελθόν».
Κι όμως η Ευρώπη ακόμη σιωπά... 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή