Βουλή: Θετική η επιτροπή ακροάσεων στον διορισμό του διοικητή και των υποδιοικητών του ΕΦΚΑ

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 20:30
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Θετική γνώμη διατύπωσε, κατά πλειοψηφία, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Επιτροπή ΔΕΚΟ), για τον διορισμό των κ.κ. Παναγιώτη Δουφεξή, Αλέξανδρου Βαρβέρη και Γεώργιου Γκράτζιου, στις θέσεις του διοικητή και δύο υποδιοικητών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), αντίστοιχα. Υπέρ του διορισμού των τριών τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Κατά» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πορεία των εκκρεμών συντάξεων και την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Επίσης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε την επιτροπή, ότι στο υπουργικό συμβούλιο του Αυγούστου θα συζητηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία «ο ΕΦΚΑ, όπου δεν είναι σήμερα ευθυγραμμισμένος, σε σχέση με τις δόσεις της εφορίας, θα ευθυγραμμιστεί». Στο πλαίσιο της ίδιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, επίσης, «θα γίνεται σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ, για δεκαετή παραγραφή, αντί για εικοσαετή» και μάλιστα «μετά από κάποια χρόνια, αυτή η δεκαετία, θα γίνει πενταετία».

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, που έχει την ευθύνη της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ για ένα χρόνο και πλέον, παρουσίασε στην επιτροπή στοιχεία, για τη «σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί», μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Όπως, μεταξύ άλλων, είπε:

- έγινε συγχώνευση των τοπικών καταστημάτων του ΙΚΑ με τις δομές του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, που οδήγησαν στις τοπικές διευθύνσεις του e ΕΦΚΑ και στην αύξηση του ρυθμού απονομής των συντάξεων.

- δημιουργήθηκε ο «πύργος ελέγχου», για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων, σε όλη την Ελλάδα και των εκκρεμοτήτων.

- δημιουργήθηκε κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων, ειδικά για τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης.

- δημιουργήθηκε ειδική ομάδα έργου, για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.

- ενισχύθηκε το Σώμα των εισηγητών συντάξεων, με 458 λογιστές και δικηγόρους, που εξέδωσαν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες, χωρίς κανένα κόστος για τους ασφαλισμένους. Προηγουμένως είχαν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από τον e ΕΦΚΑ.

- τέθηκαν σε λειτουργία οι fast track συντάξεις, οι συντάξεις εμπιστοσύνης που ελαχιστοποιούν το χρόνο απονομής συντάξεων στους δικαιούχους, ακόμη και σε ένα μήνα, για κάποιες περιπτώσεις.

- αντικαταστάθηκαν απαρχαιωμένα λογισμικά, με 3000 νέους υπολογιστές και σύγχρονο λογισμικό.

- λύθηκαν εκκρεμότητες δημιουργίας λογισμικού για την απονομή των συντάξεων.

- έγινε η ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής κάθε συνταξιοδοτικού αιτήματος.

- προστέθηκαν νέες ψηφιακές υπηρεσίες ώστε οι συναλλασσόμενοι να εξυπηρετούνται, με ασφάλεια, μέσω του υπολογιστή τους. Περίπου 2.000.000 συναλλαγές των πολιτών πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του eΕΦΚΑ. Μεταξύ αυτών, το «ψηφιακό δωμάτιο» επικοινωνίας που παρέχει τη δυνατότητα της προσωποποιημένης πληροφόρησης στον υποψήφιο συνταξιούχο. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1600 ασφαλισμένοι έχουν χρησιμοποιήσει το ψηφιακό δωμάτιο, και μέσα σε διάστημα 4 ημερών, ο φορέας έχει απαντήσει στο 30% των ερωτημάτων που έθεσαν οι ασφαλισμένοι. Σημαντική αποδείχθηκε και η υπηρεσία myEFKAlive που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, ιδίως εκείνους που μένουν σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, και σε ΑμεΑ να εξυπηρετούνται με βίντεο κλήση.

- το τηλεφωνικό κέντρο 1555, έχει 2,5 εκατομμύρια «απαντημένες κλήσεις» που οι περισσότερες αφορούσαν τον e ΕΦΚΑ. Στον ένα χρόνο λειτουργίας του, έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό δείχνει ότι 8 στους 10 πολίτες, που εξυπηρετήθηκαν από 1555, δηλώνουν απόλυτα ή πολύ ικανοποιημένοι, από την ποιότητα των υπηρεσίων. Έγινε η ψηφιακή υπηρεσία «μάθε που ανήκεις».

Ο κ. Δουφεξής, ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι με τις παραπάνω δράσεις μειώθηκαν εντυπωσιακά οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις και ενημέρωσε ότι το 2021 εκδόθηκε το 80,6% των αιτήσεων για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν το συγκεκριμένο έτος. Το 2021 ήταν έτος ρεκόρ υποβολής νέων αιτήσεων καθώς οι υποβολές νέων αιτήσεων ξεπέρασαν τις 212.000. Απομένουν να εκκαθαριστούν 38.574 αιτήσεις. Νέο ρεκόρ εξαμήνου σημειώνεται και στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων, για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 καθώς οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανήλθαν σε 138.946 (αύξηση 30% σε σχέση με το 2021, 113% σε σχέση με το 2020 και 123% σε σχέση με το 2019). Το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις, από όσες εκδόθηκαν σε ολόκληρο το 2019.

Ο κ. Δουφεξής είπε ότι το 94% των κύριων συντάξεων για τα έτη 2016 έως 2022 έχει εκκαθαριστεί. Στο τέλος Αυγούστου θα είναι σε εκκρεμότητα περί 40.000 ληξιπρόθεσμες συντάξεις. Μετά το τέλος του καλοκαιριού θα ομαλοποιηθεί πλήρως η έκδοση συντάξεων. Ο διοικητής του e ΕΦΚΑ είπε ότι υπήρξε μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους αν αναμονή συνταξιούχους που σήμερα ανέρχονται σε 78 εκατομμύρια ευρώ.

«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος της παθογένειας των εκκρεμών συντάξεων που αποτελούσε όνειδος για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας», είπε ο κ. Δουφεξής.

Κ. Χατζηδάκης: Μιλούν οι αριθμοί

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα στοιχεία για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, για να σχολιάσει ότι πλέον «οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους», για το έργο που έχει συντελεστεί. Θέμα μηνών, όπως είπε, είναι η αντιμετώπιση και των επικουρικών συντάξεων. «Οι κύριες συντάξεις είναι προϋπόθεση για να εκδοθούν οι επικουρικές. Επομένως, τώρα που έχουν βγει οι κύριες και υπάρχει ουσιαστική αποκλιμάκωση, είναι πιο εύκολο σε σύντομο χρόνο και οι επικουρικές», είπε ο υπουργός. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2019, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους ήταν 487 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι 78 εκατομμύρια ευρώ. Όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, από τις 61.000 αιτήσεις συντάξεις που ήταν εκκρεμείς στο τέλος Ιουνίου, οι 20.000 περίπου, για διάφορους τεχνικούς, διαδικαστικούς και νομικούς λόγους, δεν μπορούν να εκδοθούν, για παράδειγμα είναι κάποιοι που χρωστούν πάνω από το όριο και άρα το καθαρό απόθεμα αυτή την ώρα υπολογίζεται περίπου στις 40.000 εκκρεμείς συντάξεις και καταβάλλεται προσπάθεια και αυτές να αντιμετωπιστούν.

Αναφερόμενος στο θέμα της υποστελέχωσης του ΕΦΚΑ, ζήτημα που τέθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει ζήτημα. Σημείωσε, όμως, ότι ο ΕΦΚΑ, έχοντας 900 υπαλλήλους λιγότερους σε σχέση με το 2019, έβγαλε 83% παραπάνω συντάξεις. «Ακούω από τους συνδικαλιστές ότι στοχοποιούμε τους δημοσίους υπαλλήλους, εν προκειμένω τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Εγώ όποιες απόψεις είχα 18 χρονών, αυτές έχω και σήμερα. Δεν θα τις νερώσω αυτές τις απόψεις μου και δεν πρόκειται να προσκυνήσω για ψήφους καμία κοινωνική ομάδα. Εάν δω ότι κάποιοι υπάλληλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους θα το πω», είπε και τόνισε ότι «η πλειονότητα των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ βοηθάει και γι΄αυτό έχει συντελεστεί τέτοια πρόοδος». Την ίδια στιγμή όμως, όπως τόνισε, δεν θα κλείσει και τα αυτιά του στα παράπονα των πολιτών που τεκμηριώνουν καταγγελίες. «Υπάρχει η θεωρία ότι ειδικά στον ΕΦΚΑ είναι όλοι καλοί. Ε, δεν είναι. Μεταξύ του να χαϊδεύω τα αυτιά ορισμένων συνδικαλιστών και να πάρω το μέρος των πολλών ανυπεράσπιστων ασφαλισμένων, προφανώς παίρνω το μέρος των ασφαλισμένων», είπε και πάντως πρόσθεσε: «Προφανώς έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα με τεράστια πίεση και τεράστιο κόπο, προφανώς και από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημέρωσε την επιτροπή ότι εντός του Αυγούστου θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο η νομοθετική πρωτοβουλία για τις ρυθμίσεις χρεών. «Στις αρχές Ιουλίου, ο πρωθυπουργός είπε και το επαναλαμβάνω ότι ο ΕΦΚΑ, όπου δεν είναι σήμερα ευθυγραμμισμένος, σε σχέση με τις δόσεις της εφορίας, θα ευθυγραμμιστεί. Προετοιμάστηκε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο του Αυγούστου και στη συνέχεια θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή». Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της ίδιας νομοθετικής πρωτοβουλίας έχει προετοιμαστεί διάταξη με την οποία θα γίνεται σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ, για δεκαετή παραγραφή, αντί για 20ετή και «παράλληλα, μετά από κάποια χρόνια, αυτή η δεκαετία, θα γίνει πενταετία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή