Ανοίγει αυλαία το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 15:00
UPD:18:08
A- A A+

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) βρίσκεται προ των πυλών, με κεντρική θεματική τον «Τόπο» και ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει σπάνιες προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές live περφόρμανς, εργαστήρια, ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου.

Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει την Πέμπτη 28 Ιουλίου στον Θερινό Κινηματογράφο Παλλάς με την πρεμιέρα της νέας ψηφιακής αποκατάστασης του ντοκιμαντέρ «Σύρος, το Δαντελένιο Νησί» που γυρίστηκε το 1963 στη Σύρο από τον Αντώνη Αλμπανόπουλο. Η βραδιά θα κλείσει στην Cantina Analogue, στην καρδιά της Ερμούπολης, με ένα πάρτι για την παρουσίαση της επετειακής έκδοσης «4,924,800 δευτερόλεπτα» με αφορμή την 10η διοργάνωση του SIFF: Η ιστορία του Φεστιβάλ, από το 2013 έως σήμερα, παρουσιάζεται μέσα από μία σειρά φωτογραφιών, πρωτότυπων κειμένων και ευρετήριο εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στις τοποθεσίες της Σύρου με τις οποίες συνδιαλέγεται όλα αυτά τα χρόνια το SIFF.

Τις βραδινές ώρες, το SIFF υποδέχεται -μετά από παύση τριών ετών- μερικούς από τους πιο αγαπημένους του DJs: ένα beach party στην παραλία Κόμητο έχει οριστεί για το Σάββατο το βράδυ μετά τις καθιερωμένες προβολές στο drive-in στην Ποσειδώνια, όπου οι Blue Lagoon, Andreas Palmer και Jo Rad Silver έχουν αναλάβει ένα εορταστικό DJ σετ δίπλα στη θάλασσα.

Προβολές και παρουσιάσεις των πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου «Περιφερειακή Όραση 2022» θα πραγματοποιηθούν στον Θερινό Κινηματογράφο Παλλάς, το Θέατρο Απόλλων και το Κέντρο Εργασίας & Απασχόλησης Κυκλάδων. Περιλαμβάνεται ένα αφιέρωμα που αναπτύχθηκε από το Δίκτυο Αρχιπέλαγος με επίκεντρο το «Σύρος, Το Δαντελένιο Νησί», ένα ντοκιμαντέρ του 1963 του Αντώνη Αλβανόπουλου, την «Στοιχειώδη Εξαφάνιση», μια εγκατάσταση που αποτελείται από κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από το UMAM Documentation and Research, τις «Αδύνατες Μνήμες», μια προβολή για τον αναστοχασμό γύρω από τη μνήμη, τη λήθη και το αρχείο από το Συμμετοχικό Αρχείο ΝΑΙΑΣ και το «Ανιχνεύοντας Διαφυγούσες Εικόνες», ένα διαδραστικό, συμμετοχικό παιχνίδι που δημιουργήθηκε από το Cimatheque – Alternative Film Center.

Οι εκδηλώσεις του SIFF 2022 ολοκληρώνονται την Κυριακή το βράδυ με την ηλεκτροακουστική περφόρμανς του Πάνου Αλεξιάδη στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, ενώ αμέσως μετά μεταφερόμαστε στα “Αστέρια” για ένα φαντασμαγορικό αφιέρωμα στην τέχνη της παραδοσιακής ναυπηγικής, αποτίοντας φόρο τιμής στη ναυτική κληρονομιά του νησιού. Το αρχιτεκτονικά γραφείο Point Supreme από την Αθήνα και Comte/Meuwly από την Ζυρίχη μαζί με την αρχιτέκτων Ειρήνη Περάκη έχουν σχεδιάσει μία εντυπωσιακή δράση με φωτιστικές παρεμβάσεις και τη συμμετοχή παραδοσιακών σκαφών από τη Σύρο.

Καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι άνθρωποι του SIFF θα βρίσκονται στο Περίπτερο του Φεστιβάλ στην πλατεία Μιαούλη, το πιο κεντρικό σημείο της Ερμούπολης, από όπου το κοινό μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια, merchandise και να ενημερώνεται για όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Προτεινόμενα για εσάς