Κυνηγοί

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 07:56
UPD:07:58
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

 

Tρεις μήνες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Έλληνα δημοσιογράφου, ήρθε η καταγγελία του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι είχε στοχοποιηθεί με το ίδιο λογισμικό κατασκοπείας, ονόματι Predator, που αναπτύχθηκε από τη Cytrox, μία ισραηλινή εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία.

Στην ομώνυμη ταινία του 1987, περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο εξωγήινος Κυνηγός παρακολουθεί τους ανθρώπους με αισθητήρες υπέρυθρης ακτινοβολίας και τους εξοντώνει βίαια.

Οι Γήινες παρακολουθήσεις έχουν μπόλικη ίντριγκα και καθόλου λάμψη. Κατατέθηκαν μηνύσεις (μηνυτήρια αναφορά, για την ακρίβεια), καθώς ο αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος ενημερώθηκε από Ειδική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι είχε γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό του, το μόνο μεταξύ των 200 κινητών ευρωβουλευτών που ελέγχθησαν.

Έντονο το ενδιαφέρον από τα ξένα ΜΜΕ. «Σκάνδαλο παρακολούθησης τηλεφώνου» τιτλοφορεί άρθρο του το Politico, για ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γράφει το Euractiv, που φιλοξενεί σχόλιο εκπροσώπου της Κομισιόν -ο οποίος δεν κατονομάζεται- ότι «η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά τυχόν τέτοιους ισχυρισμούς και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Εδώ είμαστε. Αν ρωτήσετε, τον μέσο πολίτη, αυτόν της διπλανής πόρτας, στην «καλύτερη» περίπτωση αντιμετωπίζει την υπόθεση με αδιαφορία. Αυτό είναι εξίσου ανησυχητικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας με τις διαδοχικές καταγγελίες για του Μεγάλου Αδελφού τις ιστορίες.

Όταν ο πολίτης δεν σαστίζει με τις μαγαρισιές, όταν δεν ξαφνιάζεται με ό,τι στραβό συμβαίνει και το θεωρεί περίπου ως φυσιολογική εξέλιξη, όταν έχει εθιστεί στην ιδέα ότι αυτή είναι η εξουσία, η όποια εξουσία, και ότι δεν τον αφορά η δήλωση κυβερνητικού βουλευτή πως «τα τηλέφωνα τα παρακολουθούν πολλοί για διάφορους λόγους, να προσέχετε», τι περιμένετε;

Επιβάλλεται να διερευνηθεί... όχι και πολλά πράγματα, δηλαδή. Άλλωστε, η εποχή της «αθωότητας» είναι παρελθόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή