Μπλίνκεν: Θα μιλήσω με τον Λαβρόφ τις επόμενες ημέρες- Πρόταση για την επιστροφή της Μπρίτνεϊ Γκρίνερ στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 22:44
UPD:22:49
REUTERS/EVELYN HOCKSTEIN
A- A A+

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέτυχε, η Ουκρανία παραμένει κυρίαρχη χώρα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του στον Τύπο την Τετάρτη, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία την απαραίτητη βοήθεια για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η σύγκρουση έχει εισέλθει στον έκτο μήνα της.

Ο Μπλίνκεν θα παρουσιάσει επίσης μια «συγκεκριμένη πρόταση» για την απελευθέρωση της πρωταθλήτριας του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία κρατείται στη Ρωσία από τον Φεβρουάριο, στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.  «Θέσαμε μια ουσιαστική πρόταση στο τραπέζι πριν από εβδομάδες», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει την πρόταση με τον Ρώσο ομόλογό του «τις επόμενες ημέρες». Αυτή θα είναι η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Πληροφορίες ταναφέρουν ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να ανταλλάξει την Γκρίνερ με τον καταδικασθέντα Ρώσο διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ. Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ ελπίζουν να ανταλλάξουν τον Μπουτ με την Γκρίνερ και ένα άλλο Αμερικανό κρατούμενο, τον Πολ Γουίλαν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες «για λόγους ασφαλείας». Είναι μια «ουσιαστική» πρόταση, επανέλαβε ο Μπλίνκεν. Θα είναι πιθανώς μια ανταλλαγή κρατουμένων όπως συνέβη με τον πρώην πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ.

naftemporiki.gr

.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή