Ο Λίβανος αντιμετωπίζει ήδη τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας του, και ο αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για το μεσογειακό κράτος των σχεδόν 7 εκατομμυρίων.
Ο Λίβανος στηρίζεται σε εισαγωγές για το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων και όλων των καυσίμων του, ενώ πάνω από το 80% του σιταριού της χώρας προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Το κοινοβούλιο μάλιστα ενέκρινε την Τρίτη δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών σιταριού.
Από την έναρξη του πολέμου, το μπλόκο του Κρεμλίνου στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει εκτοξεύσει τις τιμές του ψωμιού στα ύψη. Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, με στόχο την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών στην περιοχή.
Ωστόσο, η επίθεση της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας, λιγότερο από 24 ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της συμφωνίας και οδήγησε τις τιμές του σιταριού υψηλότερες. Εάν η συμφωνία εκτελεστεί επιτυχώς, οι κρίσιμες εξαγωγές σιτηρών θα διέρχονται μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα, παρέχοντας ενδεχομένως ανακούφιση από μια ολοένα και αυξανόμενη επισιτιστική κρίση σε όλο τον κόσμο.
Η ομάδα ανάλυσης κρίσεων του Λιβάνου στο Mercy Corps είπε στο CNBC τη Δευτέρα ότι η τιμή του αλεύρου σίτου έχει αυξηθεί 209% από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και 330% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2019.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων και των ποτών σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 332% τον Ιούνιο και ο ευρύτερος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 210% τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Τα σιλό σιταριού του Λιβάνου καταστράφηκαν στην έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από δύο χρόνια, εξαντλώντας το κρίσιμο εφεδρικό απόθεμα, με την χώρα πλέον να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας του πολέμου
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου προσπαθεί τώρα απεγνωσμένα να εξασφαλίσει πηγές σιταριού, είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου του Λιβάνου Αμίν Σαλάμ στο CNBC, ενώ τόνισε ότι η Βυρητός έχει επικοινωνία απευθείας με τη Μόσχα για να ανοίξουν τα μπλοκαρισμένα σημεία εφοδιασμού.
Ο Σαλάμ είπε ότι η κυβέρνησή του «δεν έχει λάβει θετικά σχόλια» από αυτές τις συζητήσεις.
naftemporiki.gr