Πανηγυρισμοί για μια ήττα

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 06:29
UPD:06:29
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Τουλάχιστον άτοποι είναι οι πανηγυρισμοί της Κομισιόν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κρατών-μελών της να μειώσουν όλοι την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%.
«Η Ε.Ε. έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου από τον Πούτιν. Χαιρετίζω θερμά την έγκριση από το Συμβούλιο του κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Επιτυχία και νίκη των Βρυξελλών θα ήταν να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια χωρίς να χρειαστούν περικοπές στην κατανάλωση. 
Έτσι τουλάχιστον μας είχαν υποσχεθεί οι επιτελείς της Ε.Ε. κατά τους προηγούμενους μήνες, όταν παρουσίαζαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, με παράλληλη θωράκιση της ενεργειακής αυτάρκειας της Ε.Ε. 
Κάπου, όμως, ξεχάστηκε και το σχέδιο για την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου, με εισαγωγές LNG, καθώς αποδείχτηκε είτε ακριβό είτε μη διαθέσιμο είτε διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτουμε ικανούς χώρους αποθήκευσης.
Επίσης, διέλαθαν της προσοχής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μέσα σε αυτόν τον «ενεργειακό πόλεμο», τα όποια «παιχνίδια» θα μπορούσε να παίξει η Μόσχα, αιφνιδιάζοντας με τη μείωση ή και την πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου. Όπως πράττει εσχάτως, με τις δήθεν χαλασμένες τουρμπίνες.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%, για να «βγει» ο ερχόμενος δύσκολος χειμώνας.
Πρόκειται, όμως, για μια ήττα που βαφτίζεται «νίκη», για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.
Και θα φανεί αργότερα, όταν διαπιστωθεί ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με μειωμένη ενέργεια, αλλά και τον χειμώνα που έρχεται, όταν δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης των νοικοκυριών.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή