Ουγγαρία: Παραιτήθηκε σύμβουλος του Όρμπαν για σχόλια που θα είχαν απήχηση στους «πιο μοχθηρούς ρατσιστές»

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 21:33
UPD:21:42
REUTERS/JOHANNA GERON
A- A A+

Μία σταθερή και για χρόνια σύμβουλος του Βίκτορ Όρμπαν παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια ομιλία του Ούγγρου προέδρου την οποία χαρακτήρισε «καθαρά ναζιστική» που ήταν «άξια του Γκέμπελς».

Ο λόγος για την Ζσουζάννα Χέγκεντους, η οποία στην επιστολή παραίτησής της - που δημοσιεύθηκε από το ουγγρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο hvg.hu την Τρίτη - είπε ότι νιώθει όλο και πιο άβολα με την «ανελεύθερη στροφή» του Όρμπαν τα τελευταία χρόνια.

Στην ομιλία που προκάλεσε την παραίτηση της Χέγκεντους, ο Όρμπαν διακήρυξε ότι ήθελε να εμποδίσει την Ουγγαρία να γίνει μια χώρα «μεικτής φυλής». «Είμαστε πρόθυμοι να μπερδευόμαστε μεταξύ μας, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε λαοί μεικτής φυλής», είπε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι οι χώρες όπου αυτό θεωρείται αποδεκτό «δεν είναι πλέον έθνη». 

Ο Όρμπαν έκανε τις δηλώσεις κατά της διάρκεια ομιλίας του στη Ρουμανία.  Τα σχόλια του Ούγγρου προέδρου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Ενώ ο Όρμπαν έχει κάνει ξανά στο παρελθόν παρόμοια σχόλια για τη μετανάστευση, αυτή η περίπτωση προκάλεσε καταγγελίες από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας και έναν ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας της Ουγγαρίας. 

«Δεν ξέρω πώς δεν προσέξατε ότι η ομιλία σας που εκφωνήσατε είναι μια καθαρά ναζιστική διάκριση αντάξια του Τζόζεφ Γκέμπελς», είπε η Χέγκεντους, αναφερόμενη στον επικεφαλής προπαγανδιστή του Αδόλφου Χίτλερ. Η ομιλία θα είχε απήχηση στους «πιο μοχθηρούς ρατσιστές», είπε επίσης. 

Ο Όρμπαν απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει «πολιτική μηδενικής ανοχής στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή