Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπιν Σαλμάν: Οι συμφωνίες που κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 20:51
UPD:21:18
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

«Ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η δύναμη της στρατηγικής σχέσης» μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος υποσχέθηκε πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. «Υπόσχομαι ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια», είπε χαρακτηριστικά. 

Ειδικότερα, υποδεχόμενος τον πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο 'Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπογραφούν συμφωνίες και «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακές εξελίξεις αλλά και πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω την σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Θα ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι για το project ''Vision 2030'' και τη φιλοδοξία που το διατρέχει. Και θα θέλαμε να εξετάσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, στις οικονομίες μας, και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, τη χρακτήρισε «ιστορική», κάνοντας λόγο για «ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα». Αναφέρθηκε μάλιστα σε τρία σημαντικά ζητήματα που «πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές». 

Τα τρία ζητήματα όπως τα συνόψισε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν:

  1. «Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα», σημείωσε. 
  2. «Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες».
  3. «Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών». 

Όπως ανέφερε, υπάρχει κι ένα τέταρτο σημαντικό θέμα που ενδέχεται να ανακοινωθεί σήμερα.  «Και σίγουρα έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια», συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια». 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή