Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να διατηρήσει σε ελάχιστα επίπεδα τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την Ουκρανία, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη πέρασε σε νέο επίπεδο, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μειώνει ακόμη περισσότερο τις ροές αερίου του Nord Stream.
Εάν η Ρωσία συνεχίσει να πιέζει ως τον χειμώνα, η Ευρώπη, που είναι παραδοσιακά η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας, θα μπορούσε να αντιμετωποίσει απελπιστική έλλειψη καυσίμων, σημειώνει το πρακτορείο.
Ως αιτιολόγηση για τις μειωμένες ροές, η Ρωσία επικαλείται τεχνικά ζητήματα όπως η γραφειοκρατία και η συντήρηση της τουρμπίνας. «Στην πραγματικότητα, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τις διακοπές στο Nord Stream, τον κύριο αγωγό που τροφοδοτεί την Ευρώπη για να αυξήσει την πολιτική ένταση στους ηγέτες της ηπείρου για να επανεξετάσουν τις οδυνηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει και την υποστήριξή τους στο Κίεβο», ανέφερε η πηγή του Bloomberg, προσθέτοντας ότι Κρεμλίνο και Gazprom αναμένεται να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό- βρίσκοντας συνεχώς λόγους για να κρατούν περιορισμένες τις ροές και άρα εμποδίζοντας τους Ευρωπαίους να συγκεντρώσουν τις προμήθειες που χρειάζονται για να καλύψουν τη ζήτηση το χειμώνα.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ήδη για μεγάλη οικονομική αναστάτωση εάν δεν επανεκκινήσουν οι ροές και καλούν τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία ελπίζει ότι θα εγκατασταθεί σύντομα η τουρμπίνα στον αγωγό Nord Stream 1, η οποία όμως δεν έχει φτάσει ακόμη μετά τη συντήρηση στον Καναδά. «Ναι, πράγματι, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις τουρμπίνες. Η τουρμπίπνα που δεν έχει φτάσει μετά από μια μεγάλη συντήρηση, είναι καθ' οδόν. Ελπίζουμε ότι θα συμβεί… νωρίτερα παρά αργότερα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι υπάρχει άλλη μία τουρμπίνα που επίσης έχει κάποια ελαττώματα.
Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, η Gazprom έχει αναλύσει τον πιθανό αντίκτυπο της διακοπής των ροών στην Ευρώπη για το επόμενο έτος, και βρήκε τρόπους για να περιορίσει την οικονομική ζημιά χάρη στην αύξηση των τιμών και των εσόδων μέχρι στιγμής φέτος. «Η διαμάχη για το φυσικό αέριο αυξάνει τα διακυβεύματα στην κρίση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δείχνει την προθυμία του Κρεμλίνου να παραιτηθεί από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές για να προωθήσει τους γεωπολιτικούς του στόχους», σχολιάζει το Bloomberg.
naftemporiki.gr