Λαβρόφ: Στόχος της Ρωσίας είναι να εκδιώξει τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 16:53
UPD:16:53
REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA
A- A A+

Μετά την στροφή της Μόσχας σχετικά με τους στόχους στην Ουκρανία, ο Ρώσος  υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος της Μόσχας είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Οι δηλώσεις του Λαβρόφ έρχονται σε αντίφαση με τη γραμμή του Κρεμλίνου στις αρχές του πολέμου, όταν Ρώσοι αξιωματούχοι τόνιζαν επανειλημμένα ότι δεν επιδίωκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ζελένσκι.

Τι ακριβώς είπε 

Μιλώντας σε απεσταλμένους στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο την Κυριακή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τους Ουκρανούς «να απελευθερωθούν από το βάρος αυτού του απολύτως απαράδεκτου καθεστώτος».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο και τους «δυτικούς συμμάχους του» ότι στηρίζονται στην προπαγάνδα με σκοπό να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία «γίνεται ο αιώνιος εχθρός της Ρωσίας», ανέφερε σύμφωνα με το Associated Press.

«Ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός θα συνεχίσουν να ζουν μαζί, σίγουρα θα βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό να απαλλαγεί από το καθεστώς, το οποίο είναι απολύτως αντιλαϊκό και αντι-ιστορικό», είπε.

Διεύρυνση στόχων στην Ουκρανία

Την προηγούμενη εβδομάδα, και πάλι δια στόματος Λαβρόφ, έγινε γνωστό ότι παρόλο που η Ρωσία έχει δηλώσει ότι οι στόχοι των επιχειρήσεών της περιορίζονται πλέον στην περιοχή του Ντονμπάς, διεύρυνε γεωγραφικά τους στόχους των Ρώσων στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι βλέπει ως εδαφικά έπαθλα περιοχές πέρα ​​από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, από τον Μάρτιο έχει αλλάξει η γεωγραφία της «ειδικής επιχείρησης» και πλέον περιλαμβάνει επίσης τις περιφέρειες της  Χερσώνας και της Ζαπορίζια, αλλά και μια σειρά από άλλες περιοχές που δεν κατονόμασε. Προειδοποίησε επίσης ότι αυτοί οι στόχοι θα επεκταθούν εάν η Δύση συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή