Θρίλερ

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 08:25
UPD:08:27
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Μόλις πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μας ενημέρωσε ότι αναλαμβάνει  επίσημα τα καθήκοντά του στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας ο καινούργιος Διοικητής Γιώργος Τζιλιβάκης. Ήταν Δευτέρα 18 Ιουλίου, όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, με τις ανάλογες τυμπανοκρουσίες βεβαίως – βεβαίως. Μία ημέρα μετά, την Τρίτη 19 Ιουλίου, ήρθε η ίδια η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας για να διαψεύσει πανηγυρικά τον κ. Χατζηδάκη!

Αφορμή για να αποκαλυφθεί το «μπάχαλο» που επικρατεί, ήταν ένας απλός,  έως συνηθισμένος έλεγχος, που επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί στην ΕΑΒ. Το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ που έσπευσε να μεταβεί στο εργοστάσιο της δημόσιας επιχείρησης, που βρίσκεται στο Σχηματάρι Βοιωτίας, βρέθηκε  αντιμέτωπο με εργοδοτική αδιαλλαξία! Η διεύθυνση της εταιρίας, επέλεξε να μην επιτρέψει στο Κλιμάκιο να κάνει την δουλειά του! Μάλιστα, κατήγγειλε μεθοδεύσεις και ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι πίσω από τον έλεγχο κρύβεται η υπονόμευση της επιχείρησης. Μικρή λεπτομέρεια: Το σύνολο των 315 εργαζομένων, βρέθηκαν να εργάζονται στο ρεπό τους!

Άρα, έχουμε μια καραμπινάτη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, που πραγματοποιείται από δημόσια επιχείρηση, η οποία αρνείται να ελεγχθεί. Και το υπουργείο Εργασίας, κάνει ότι δεν είδε, ότι δεν άκουσε τίποτα.

Μόλις το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, 22 Ιουλίου, το θέμα έφτασε στην Βουλή. Ο βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, ανέδειξε την υπόθεση, με τον ανάλογο καυστικό σχολιασμό, όπως είναι φυσικό. Ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, που βρισκόταν στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι δεν έχει  ενημερωθεί για το θέμα. Μικρή λεπτομέρεια: Το… θέμα είχε λάβει χώρα τρεις μέρες νωρίτερα!

Εάν αυτή είναι η «επόμενη μέρα» του ΣΕΠΕ, αλήθεια αναρωτιόμαστε ποια είναι η χρησιμότητά του. Ο νέος διοικητής, ανέλαβε για να εισπράττει τον παχυλό μισθό του (περί τα 8.000 ευρώ  το μήνα), ή για να προστατεύει τους εργαζόμενους; Δεν έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχε επιληφθεί του θέματος και να είχε βάλει στην θέση του, όποιον επικεφαλής άλλης δημόσιας υπηρεσίας «σηκώνει μπαϊράκι»; Αλήθεια, πώς θα νιώθουν οι Επιθεωρητές Εργασίας, που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο και βρέθηκαν να παλεύουν μόνοι τους; Ασφαλώς και έχουν εκφράσει την θέση ότι θα κινηθούν και νομικά, αν χρειαστεί. Αλλά πού είναι η διοίκηση του ΣΕΠΕ για να τους προστατεύσει; Πού είναι το Υπουργείο Εργασίας για να αναλάβει πρωτοβουλία και να «κλείσει στόματα»;

Όσο και αν θέλουν στην Σταδίου 29 να κρύβονται πίσω από «χαριτωμένες» παρουσιάσεις με βίντεο και εξαγγελίες «προεκλογικού τύπου», η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: Η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο θρίλερ. Εργαζόμενοι ανήμποροι να αντιδράσουν,  γίνονται έρμαια στις διαθέσεις των εργοδοτών που έχουν βρει «πεδίο ελεύθερο» για να δράσουν. Οι υπόλοιποι εργοδότες, που έχουν επιλέξει να λειτουργήσουν με όρους υγειούς ανταγωνισμού, διαπιστώνουν στην πράξη ότι βρίσκονται συνεχώς σε μειονεκτική θέση. Χωρίς να φταίνε.

Ελπίζουμε οι πρώτες μέρες του κ. Τζιβιλάκη να μην αποτελούν τον… μπούσουλα για τις επόμενες. Η αγορά εργασίας χρειάζεται ισχυρό ΣΕΠΕ. Για να μπει επιτέλους,  τέλος σε αυτό το θρίλερ…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή