Human Rights Watch: Βασανιστήρια από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 16:04
UPD:17:13
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Ο ρωσικός στρατός εμπλέκεται σε βασανιστήρια, παράνομες κρατήσεις και εξαφανίσεις αμάχων στις κατεχόμενες περιοχές της κατεστραμμένης από τον πόλεμο νότιας Ουκρανίας, αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει τις κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας σε μια άβυσσο φόβου και άγριας καταστολής» ανέφερε η Γιούλια Γκορμπούνοβα, επικεφαλής της Human Rights Watch για την Ουκρανία.

Η Γκορμπούνοβα κατήγγειλε «τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη μεταχείριση, καθώς και την αυθαίρετη κράτηση και δέσμευση αμάχων» στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίτζια, που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό, ενώ προέτρεψε τις ρωσικές αρχές «να βάλουν αμέσως τέλος αμέσως σε αυτές τις παραβιάσεις».

Η Human Rights Watch ανέφερε ότι έχει πάρει συνεντεύξεις από περισσότερους από 70 Ουκρανούς, οι οποίοι έχουν περιγράψει περισσότερες από 40 περιπτώσεις κακοποίησης και έχουν τεκμηριώσει τα βασανιστήρια τριών αιχμαλώτων - μελών της ουκρανικής άμυνας, εκ των οποίων δύο υπέκυψαν.

Η Αλιόνα Λάπτσουκ, κάτοικος της Χερσώνας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο σύζυγός της, μέλος της Ουκρανικής Άμυνας, εξαφανίστηκε μετά από ανάκριση από τα ρωσικά στρατεύματα και στη συνέχεια βρέθηκε νεκρός στον πυθμένα ενός ποταμού.

«Οι πολίτες που μίλησαν ανέφεραν ότι βασανίστηκαν ή έγιναν μάρτυρες βασανιστηρίων με παρατεταμένους ξυλοδαρμούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ηλεκτροσόκ» σημειώνει η HRW.

Ο στόχος των ρωσικών δυνάμεων «φαίνεται να είναι η απόκτηση πληροφοριών και ο εκφοβισμός των ανθρώπων, ώστε να αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή» υποστηρίζει η ανθρωπιστική οργάνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή