Λουκασένκο: Το τέλος του πολέμου «εξαρτάται από την Ουκρανία»

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 20:30
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο εάν το Κίεβο αποδεχθεί τις απώλειές του και διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο.

"Όλα εξαρτώνται από την Ουκρανία, επί του παρόντος, η ιδιαιτερότητα της στιγμής είναι ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σε καλύτερες συνθήκες, αποδεκτές για την Ουκρανία, η οποία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συμφωνήσει να μην απειλήσει ποτέ τη Ρωσία", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Λευκορώσο πρόεδρο, ο οποίος δάνεισε το έδαφός του στον ρωσικό στρατό για να επιτεθεί στην Ουκρανία, το Κίεβο είναι αυτό που πρέπει να δεχθεί τις παραχωρήσεις και να πάει στις διαπραγματεύσεις, που αποτελούν τη μόνη έξοδο από τη σύγκρουση.

Η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει για "να μην έχει ποτέ στο έδαφός της όπλα που απειλούν τη Ρωσία".

Όπως δήλωσε, ο όρος "αποναζιστικοποίηση" που χρησιμοποίησε η Ρωσία, σχετικά με τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία, "είναι φιλοσοφία. Το σημαντικότερο, είναι η ασφάλεια της Ρωσίας".

Ο Λουκασένκο θεωρεί ότι διαφορετικά, τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, υπενθυμίζοντας ότι ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι ο στρατός του δεν έχει ασχοληθεί ακόμη πλήρως με την Ουκρανία.

"Ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη εκεί, δεν είναι αυτός που η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει", δήλωσε, κάνοντας λόγο για "τρομακτικά" όπλα που η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει".

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η Ουκρανία πρέπει να δεχθεί ότι οι περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία στα ανατολικά και στο νότο της χώρας, έχουν χαθεί.

"Αυτό δεν συζητείται πλέον, θα μπορούσε να είχε συζητηθεί τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο", τόνισε.

Τέλος, ο Λουκασένκο επέρριψε στη Δύση την απόλυτη ευθύνη αυτού του πολέμου, εκτιμώντας ότι η απειλή που επισειόταν στη Ρωσία ήταν τέτοια που Μόσχα έπρεπε να επιτεθεί στον γείτονα της.

Όπως δήλωσε, η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι δυτικές χώρες είχαν δώσει στον Πούτιν "τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε", δηλαδή την αποχώρηση της Συμμαχίας στα σύνορα του 1997 και τη λήξη της προσέγγισης της Δύσης στην Ουκρανία, που η Ρωσία εκλαμβάνει ως απειλή.

"Γιατί δεν δώσατε αυτές τις εγγυήσεις; Αυτό σημαίνει ότι θέλατε τον πόλεμο", τόνισε.

Ο "γκρεμός του πυρηνικού πολέμου" 

Η Δύση, η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει να θέσουν τέλος στη σύγκρουση για να αποφύγουν τον "γκρεμό" του "πυρηνικού πολέμου", δήλωσε ο 67χρονος Λουκασένκο, μεγάλος σύμμαχος της Μόσχας.

"Ελάτε, ας σταματήσουμε. Δεν πρέπει να πάμε πιο μακριά. Πιο μακριά, είναι ο γκρεμός. Πιο μακριά, είναι ο πυρηνικός πόλεμος. Αυτό δεν πρέπει να πάει μέχρι εκεί", είπε ζητώντας "να σταματήσει αυτό το χάος, η επιχείρηση και ο πόλεμος στην Ουκρανία".

Η Δύση ήθελε μια σύγκρουση με τη Ρωσία και "προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία". "Είδαμε τα αίτια αυτού του πολέμου, το αίτιο είναι ότι αν η Ρωσία δεν είχε προηγηθεί του ΝΑΤΟ, εσείς (οι Δυτικοί) θα είχατε οργανωθεί και θα τη χτυπούσατε", επέμεινε, "εσείς το προκαλέσατε και εσείς παρατείνετε αυτόν τον πόλεμο".

Η Λευκορωσία είναι όντως αυταρχική αλλά δεν έχει πολιτικούς κρατούμενους, δήλωσε ο Λουκασένκο, στον οποίο η Δύση επέβαλε κυρώσεις για την καταστολή στη χώρα του.

"Ναι, το σύστημά μας είναι πιο σκληρό, δεν αποκλείω τη λέξη αυταρχικό, αλλά δεν είναι δικτατορία", τόνισε.

"Λέτε ότι έχουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη φυλακή. Αλλά εάν μιλάμε γι' αυτή την υποτιθέμενη αντιπολίτευση που εσείς αναφέρετε, αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την αντιπολίτευση. Πρόκειται για ανθρώπους που εκφράστηκαν κατά του κράτους, όχι κατά της εξουσίας, αλλά κατά του κράτους, κατά του δικού τους λαού", δήλωσε ο Λουκασένκο.

Είχε ερωτηθεί σε σχέση με τους εκατοντάδες αντιφροντούντες, μέλη σωματείων, δημοσιογράφους και απλούς διαδηλωτές για τον ρόλο τους στις μαζικές διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του τον Αύγουστο του 2020.

Όπως δήλωσε, δεν κατέστειλε ένα κίνημα της αντιπολίτευσης, αλλά μια συνωμοσία κατά της χώρας του, την οποία τροφοδότηση. Τα πρόσωπα που είναι στη φυλακή χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό, στο σύνολό τους από την Πολωνία και τη Λιθουανία", δήλωσε.

"Και τί θέλετε, μήπως να κοιτάζω ήρεμα; Ως πρόεδρος, η κύρια αρμοδιότητά μου είναι να προασπίζω την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του κράτους", επέμεινε ο Λουκασένκο.

Ο αρχηγός του λευκορωσικού κράτους εκτίμησε ακόμη ότι οι Δυτικοί ήθελαν να διαλύσουν τη Λευκορωσία το 2020, ώστε να αναλάβουν στη συνέχεια τη Ρωσία.

"Θέλατε να διαλύσετε τη Λευκορωσία για να οικοδομήσετε μια ζώνη από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Βαλτική και να είστε στο κατώφλι της Μόσχας", τόνισε.

Δύο γαλλικά κανόνια Σεζάρ στα χέρια της Μόσχας

Τέλος, ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία κατάφερε να πάρει στα χέρια της δύο από τα κανόνια Caesar που η Γαλλία παρέδωσε στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι είχαν πουληθεί στη Μόσχα.

Η Γαλλία έχει ήδη παραδώσει 12 από αυτά τα εξαιρετικά προηγμένα συστήματα και άλλα έξι είναι καθ΄οδόν προς την Ουκρανία.

"Η Ρωσία ξέρει πώς εσείς παραδίδετε τα Σεζάρ σας εκεί, και μόλις φθάσουν, θα καλυφθούν από τα (ρωσικά) όπλα υψηλής ακρίβειας.

Σκεφτείτε αν αξίζει τον κόπο", δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης από το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας στο Μινσκ.

"Και εκείνα που θα φθάσουν, αυτοί θα τα πουλήσουν στη Ρωσία. Ξέρετε, όχι, ότι δύο συστήματα Caesar πωλήθηκαν από τις ουκρανικές αρχές στη Ρωσία; Στη Ρωσία, αυτά έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί σε ένα εργοστάσιο αρμάτων, και εκεί βλέπουν τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αυτό είναι γεγονός", είπε ο Λουκασένκο.

Οι δηλώσεις αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή