Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Η θερμοκρασία στη δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα των κανονικών

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 13:43
UPD:13:43
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Ο καύσωνας στη δυτική Ευρώπη φαίνεται ότι θα κορυφωθεί σήμερα Τρίτη, όμως οι θερμοκρασίες ενδέχεται να παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των κανονικών για την εποχή μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), επισημαίνοντας ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα στο μέλλον.

«Το ερώτημα που θέτουν όλοι είναι, πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» είπε ο Ρόμπερτ Στεφάνσκι, ο επικεφαλής των Εφαρμοσμένων Κλιματικών Υπηρεσιών του WMO. «Δυστυχώς, εξετάζοντας όλα τα μοντέλα από τους συνεργάτες μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, πιθανότατα δεν θα τελειώσει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ ζέστης, με 40 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που οι πυροσβέστες στη νοτιοδυτική Γαλλία δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές, εν μέσω του καύσωνα που πλήττει την περιοχή.

Ο Στεφάνσκι είπε ότι η θερμοκρασία θα κορυφωθεί σήμερα, αλλά τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας, προειδοποίησε ότι στο μέλλον ο κόσμος θα βιώνει «πολύ περισσότερους καύσωνες», λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Στο μέλλον αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι κάτι το φυσιολογικό και θα βλέπουμε ακόμη πιο ακραίες συνθήκες, είπε ο Τάαλας, που φορούσε κοντομάνικο πουκάμισο και μια κυανέρυθρη γραβάτα, για να καταδείξει την τάση της αύξησης της θερμοκρασίας.

Άλλα στελέχη του WMO, στην ίδια ενημέρωση, είπαν ότι αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα, ενώ θα αυξηθεί και η πίεση στα συστήματα υγείας.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή