Ουκρανία: Πού και πώς θα τελειώσει η τρέχουσα επίθεση των Ρώσων

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 08:33
UPD:08:33
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Η τρέχουσα επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία δεν αναμένεται να αποφέρει σημαντικά εδαφικά οφέλη στη Μόσχα, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η επίθεση των Ρώσων που είναι σε εξέλιξη μετά την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής παύσης στην οποία προχώρησαν για λίγες μέρες οι δυνάμεις της Ρωσίας, μπορεί να εξασφαλίσει περιορισμένα πρόσθετα εδαφικά κέρδη στο Ντονμπάς, βορειοανατολικά του αυτοκινητόδρομου Ε40, ωστόσο, πιθανότατα θα κορυφωθεί πριν καταλάβει μεγάλες κατοικημένες περιοχές όπως το Σλοβιάνσκ ή το Μπαχμούτ.

Οι ρωσικές δυνάμεις, αναφέρει το αμερικανικό think tank, δεν έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους προς το Σλοβιάνσκ ή κατά μήκος του άξονα Σίβερσκ-Μπαχμούτ τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου, τα ρωσικά στρατεύματα αναλώνονται σε τοπικές μάχες για μικρούς και σχετικά ασήμαντους οικισμούς σε όλη την περιφέρεια του Ντόνετσκ.

Μετά  την πτώση του Λισικάνσκ, και την εξασφάλιση του ελέγχου της επαρχίας του Λουγκάνγκ, προσπάθησαν να καταλάβουν το Σίβερσκ στις 3 Ιουλίου, ωστόσο, δεν είχαν φτάσει ακόμη στην πόλη μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Παρομοίως, τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να εξαπολύσουν άμεσες επιθέσεις στο Μπαχμούτ και σε μεγάλο βαθμό έχουν παγιδευτεί σε μάχες με έπαθλο μικρούς οικισμούς στα ανατολικά και νότια της περιοχής.

Την ίδια ώρα, έχουν ως επί το πλείστον σταματήσει οι προσπάθειες για πρόοδο προς το Σλοβιάνσκ, και δεν έχουν σημειώσει ουσιαστικά κέρδη για εβδομάδες.

«Η ανανέωση των ενεργών χερσαίων επιθέσεων μετά τη σύντομη επιχειρησιακή παύση δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε ουσιαστική πρόοδο της Ρωσίας, αν και είναι πιθανό ότι είτε η σταθερή ρωσική πίεση είτε η ολοκλήρωση των ρωσικών προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της μαχητικής ισχύος θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιορισμένα κέρδη τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», εκτιμούν οι αναλυτές.

Τα ρωσικά στρατεύματα σε αυτή τη φάση προσπαθούν να κινηθούν σε σχετικά αραιοκατοικημένο και ανοιχτό έδαφος. Και όσο πλησιάζουν στον Ε40 γύρω από το Σλοβιάνσκ και το Μπαχμούτ, λόγω της αυξανόμενης πυκνότητας πληθυσμού και της φύσης της οικοδόμησης αυτών των περιοχών, θα συναντήσουν έδαφος πολύ πιο ευνοϊκό για τους Ουκρανούς υπερασπιστές.

Η τρέχουσα ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς είναι επομένως πολύ πιθανό να κορυφωθεί κάπου κατά μήκος του Ε40 τις επόμενες εβδομάδες, καταλήγουν οι αναλυτές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή