Επικοινωνία Μπάιντεν με Σι «σε δέκα μέρες»

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 07:09
UPD:07:10
REUTERS/POOL New
A- A A+

Με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν ότι αναμένει να συνομιλήσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε τους λόγους της επικοινωνίας, ή τα προγραμματισμένα θέματα συζήτησης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν έχει σχολιάσει ακόμα σχετικά. 

Οι δύο ηγέτες είχαν επικοιωνία τελευταία φορά τον Μάρτιο, η οποία αφορούσε κυρίως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κίνα είχε αρνηθεί να χαρακτηρίσει την επίθεση εισβολή.

«Νομίζω ότι θα μιλήσω με τον πρόεδρο Σι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, πρέπει να επισκεφθεί την Ταϊβάν αυτό το καλοκαίρι, ο Μπάιντεν είπε: «Ο στρατός πιστεύει ότι δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή, αλλά δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι οι Financial Times ανέφεραν αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενοι πηγές, ότι η Πελόσι σχεδιάζει να επισκεφθεί μια αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν τον Αύγουστο , στην πρώτη επίσκεψη αξιμωατούχου με τη θέση της εδώ και 25 χρόνια.

Ως απάντηση η Κίνα προειδοποίησε ότι θα λάβει «ισχυρά και αποφασιστικά μέτρα» εάν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ταϊβάν είναι ένα δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του. Η Κίνα υποστηρίζει ότι επιδιώκει ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή