Σε ακύρωση μέτρων της κυβέρνησης Μπους εκτιμάται ότι θα προβεί ο Ομπάμα

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 11:21
A- A A+

Ο Μπάρακ Ομπάμα σκοπεύει να προβεί το συντομότερο στην άρση ορισμένων βασικών μέτρων της κυβέρνησης Μπους αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι περιορισμοί στην έρευνα των βλαστοκυττάρων και παροχή άδειας για εξόρυξης πετρελαίου σε περιοχές άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Αυτό εκτιμά ο Τζον Ποντέστα, πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Κλίντον ο οποίος διορίσθηκε επικεφαλής της μεταβατικής ομάδας του Ομπάμα, θεωρώντας ότι ο νέος πρόεδρος θα ασκήσει έκτακτες εξουσίες προκειμένου να επιφέρει άμεσες αλλαγές. «Είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει ο πρόεδρος ασκώντας την εκτελεστική του εξουσία χωρίς τη συνδρομή του Κογκρέσου και πιστεύω ότι θα τα κάνει», δήλωσε ο Ροντέστα σε σημερινό δημοσίευμα του Guardian.

Οι δύο τομείς στους οποίους πιστεύει ότι ο Ομπάμα θα αναλάβει άμεση δράση είναι οι έρευνες στα βλαστοκύτταρα, για τις οποίες ο Μπους προέβη σε περικοπές των ομοσπονδιακών κεφαλαίων το 2001, καθώς και οι πρόσφατες ενέργειες του Λευκού Οίκου για «χαλάρωση» των μέτρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από τις εξορύξεις πετρελαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, μια ομάδα 50 συμβούλων του Ομπάμα έχει ασχοληθεί συστηματικά τους τελευταίους μήνες και έχει εντοπίσει περισσότερες από 200 πολιτικές του Μπους στις οποίες είναι πιθανό να παρέμβει καταλυτικά ο νέος πρόεδρος. Στους υπόλοιπους τομείς δράσης συγκαταλέγονται τα δικαιώματα αναπαραγωγής, ο έλεγχος τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς μεταναστευτικής πολιτικής.

Οι προειδοποιήσεις του Ποντέστα ότι η καινούργια κυβέρνηση θα προβεί άμεσα στην ακύρωση βασικών διατάξεων της απερχόμενης κυβέρνησης συμπίπτουν με την προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση μεταξύ Μπους και Ομπάμα. Ο απελθών πρόεδρος θα ξεναγήσει τον Ομπάμα στους χώρους του Λευκού Οίκου και θα ακολουθήσουν ιδιωτικές συνομιλίες στη διάρκεια των οποίων είναι πιθανό να συζητηθούν θέματα όπως η εθνική ασφάλεια, οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και η οικονομική κρίση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή