Επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 12:37
UPD:12:43
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνθηκε απότομα το 2022, λόγω του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης των τιμών, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), εκτιμώντας ότι  το γεγονός αυτό θα επιτρέψει μια ελαφρά μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του κλάδου.

«Εφέτος, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4%, έναντι αύξησης 6% το 2021-έτος ανάκαμψης μετά την πανδημία, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σε έκθεσή του  για τις αγορές ενέργειας. «Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει επομένως να μειωθούν από την κορύφωσή τους  το 2021, παρά την επιστροφή  στον άνθρακα σε ορισμένες χώρες», εκτιμά η ΙΕΑ.

Όσον αφορά τις πηγές αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από 10% το 2022, χάρη σε επίπεδο ρεκόρ νέων εγκαταστάσεων. Ο όγκος της ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αναμένεται να μειωθεί συνολικά κατά 1%. Όσον αφορά τα πυρηνικά, η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί κατά 3%.

Λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των δυσκολιών εφοδιασμού που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο άνθρακας επιστρέφει σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει επομένως να αυξηθεί ελαφρώς, παγκοσμίως το 2022, ακόμη και αν μειωθεί στην Κίνα χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ηλεκτρική ενέργεια που βασίζεται στο φυσικό αέριο, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να μειωθεί κατά 2,6% παγκοσμίως.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν τέσσερις φορές υψηλότερες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 και οι τιμές του άνθρακα τρεις φορές υψηλότερες, ενισχύοντας με τη σειρά τους τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο κόσμος διέρχεται την πρώτη του πραγματική παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που τροφοδοτείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας από εκείνους που έχουν πληγεί πιο σοβαρά», υπογραμμίζει ο διευθυντής του IEA για τις αγορές και την ενεργειακή ασφάλεια, Κεϊσούκε Σανταμόρι.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις στην οποία πρέπει να καταφύγουν σε έκτακτα μέτρα ενόψει των άμεσων προκλήσεων  στον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά πρέπει επίσης να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, την πιο αποτελεσματική και βιώσιμη απάντηση σε αυτήν την κρίση», τονίζει ο Σανταμόρι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή