Συνέντευξη στον Μιχάλη Ψύλο
[email protected]
«Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε ένα ευαίσθητο σημείο, μέσα σε δάσος και επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και της ιδιομορφίας των ανέμων και στη συνέχεια προχώρησε σε αστική περιοχή, δημιουργώντας μια χαοτική κατάσταση», λέει στην «Ναυτεμπορική» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
«Ολες οι καύτρες οι οποίες στροβιλίζονταν από τον δυνατό άνεμο, ουσιαστικά τροφοδότησαν δεκάδες νέες εστίες μέσα στον αστικό χώρο. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί είναι πολύ δύσκολη η επέμβαση μέσα στον αστικό χώρο, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο μέτωπο χιλιομέτρων, το οποίο προελαύνει, αλλά με συγκεκριμένες εστίες μέσα σε δασική και αστική περιοχή κα αυτό δυσχεραίνει οπωσδήποτε την κάθε προσπάθεια», εξηγεί ο καθηγητής Λέκκας, που βρίσκεται συνεχώς κοντά στα πύρινα μέτωπα, μελετώντας τις συνθήκες εξάπλωσης της φωτιάς.
Με τεράστια πείρα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ο καθηγητής Λέκκας εκφράζει την πεποίθηση ότι «μέχρι το απόγευμα θα έχουμε οριοθετήσει την πυρκαγιά, αν και το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν μιλάμε για μία περιοχή, αλλά για πάρα πολλές περιοχές .όπου μαίνεται η φωτιά». Εξηγεί ότι «το μικροκλίμα ή καλύτερα η μικροζωνοποίηση του μικροκλίματος, δίνει μεγάλη ταχύτητα ανέμων, που όταν μπαίνουν στις χαράδρες της Πεντέλης, εκεί δημιουργούνται πολύ δύσκολες συνθήκες και ενισχύουν την ένταση των ανέμων και τους στροβιλισμούς. Είναι μια χαοτική κατάσταση.
Η κλιματική κρίση ήρθε πιο γρήγορα
Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές δεν μαίνονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την νότια Ευρώπη, καθώς συνδυάζονται με έναν πρωτοφανή καύσωνα, ρωτήσαμε τον καθηγητή Λέκκα αν τελικά βιώνουμε πολύ πιο γρήγορα απ` ότι έλεγαν τα επιστημονικά μοντέλα τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
«Είναι μια εξέλιξη που μας εξέπληξε, όλους τους επιστήμονες, η κλιματική κρίση είναι εδώ», τονίζει. «Το λέγαμε από το 2015, αλλά δεν περιμέναμε να ξεσπάσει τόσο νωρίς. Περιμέναμε να δούμε τις συνέπειές της μετά το 2040 -2050. Βλέπουμε όμως τα φαινόμενα αυτά να έρχονται προς εμάς με πολύ πιο μεγαλύτερη ταχύτητα και να τα βιώνουμε. Όχι μόνο να υποθέτουμε και να περιμένουμε, αλλά να τα βιώνουμε.
-Μήπως όμως με την αναγκαστική στροφή στα ορυκτά καύσιμα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, τα προβλήματα θα επιδεινωθούν…
«Ακριβώς, βιώνουμε μια πολύ σύνθετη κατάσταση,που εμπλέκονται φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, γεωπολιτικά και ενεργειακά ζητήματα», σημειώνει στη «Ν» ο Ευθύμιος Λέκκας». Βιώνουμε μια τεράστια αβεβαιότητα σε περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μπορούμε φυσικά να κάνουμε κάποια πράγματα. Το θέμα είναι να δοθεί η απαραίτητη σημασία σε θέματα στα οποία μπορούμε να δώσουμε λύσεις».