H υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 07:00
UPD:07:59
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Ουσιαστικά βήματα για την αναθεώρηση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, που επικρίθηκαν όμως από την αντιπολίτευση ως ελλιπή, περιλαμβάνει νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή παρουσία του πρωθυπουργού.

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε από το βήμα της Ολομέλειας ότι κεντρική πρόβλεψη των νέων ρυθμίσεων είναι η αύξηση κατά τέσσερα έτη του ορίου ηλικίας των γυναικών (έως 54 ετών) όπως εισηγούνται οι ειδικοί και όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ακόμη ανέδειξε την πρόβλεψη για τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης του γενετικού υλικού και για προσωπικούς λόγους. «Πρόκειται για το δικαίωμα της γυναίκας να καταψύχει τα ωάριά της ώστε να αποφασίζει η ίδια πότε θα τεκνοποιήσει» είπε. «Μέχρι σήμερα προβλεπόταν αυτό να συμβαίνει μόνο όταν συνέτρεχαν σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

Στο εξής, όμως, γενικεύεται ως αποκλειστική απόφαση κάθε γυναίκας» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι αίρεται η αναχρονιστική, έως και προσβλητική, όπως τη χαρακτήρισε, προϋπόθεση της συναίνεσης του συζύγου ή του συντρόφου της για να μπορεί να χρησιμοποιεί η ίδια τα ωάριά της.

Περιέγραψε ως μια ακόμη «τομή» του νομοσχεδίου την κατάργηση της εικοσαετίας που είχε τεθεί ως ανώτατο όριο για τη διάρκεια συντήρησης των ωαρίων. «Η γυναίκα, συνεπώς, δεν θα επιβαρύνεται ούτε ψυχολογικά, ούτε οικονομικά. Δεν θα πρέπει
να επαναλαμβάνει τη διαδικασία μετά τα 20 χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός. Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι με άλλη πρόβλεψη του νομοσχεδίου αυξάνονται οι επιλογές του δότη ή της δότριας του γενετικού υλικού να αποφασίζουν αν θα γίνεται γνωστή η ταυτότητά τους. Εξήγησε, μάλιστα, ότι αυτό θα επιτρέπει στο παιδί να αποκτήσει γνώση των στοιχείων του δότη, αφού ενηλικιωθεί, χωρίς η συγκεκριμένη απόφαση να επηρεάζει άλλα θέματα πατρότητας ή γονεϊκών δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» στο νομοσχέδιο, αναγνωρίζοντας μεν ότι θεσμοθετούνται δικαιώματα, αλλά αντέτεινε ότι δεν διασφαλίζεται η άσκησή τους στην πράξη. «Δεν υπάρχει σχεδιασμός για να αυξηθεί η κάλυψη εξόδων από τον ΕΟΠΥΥ, από το ασφαλιστικό σύστημα. Συγγνώμη, αλλά όλο αυτό είναι στον αέρα» ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή