Αν φύγει ο Ντράγκι; Έρχεται η ακροδεξιά

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 13:16
UPD:13:21
EPA/MATTEO BAZZI
A- A A+

Εντείνονται οι εκκλήσεις προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι πρωθυπουργό με κύριο αίτημα να παραμείνει στην θέση του. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα, «πάνω από 1.600 δήμαρχοι μικρών και μεγάλων πόλεων της χώρας έχουν υπογράψει την έκκληση με την οποία ζητείται από τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του για το καλό της χώρας». Μέχρι αύριο, οι υπογραφές είναι πιθανό να ξεπεράσουν τις 2.000.

Ο Ντράγκι αναμένεται να πάρει τον λόγο αύριο το πρωί στην ιταλική γερουσία και να κάνει γνωστό, κατά την παρέμβασή του, αν εννοεί να οριστικοποιήσει την παραίτησή του ή να συνεχίσει την κυβερνητική του πορεία. Μετά την ομιλία του Ντράγκι, θα υπάρξει νέα ψήφος εμπιστοσύνης, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία.

Μπορεί μία μεγάλη μερίδα στην Ιταλία να μην επιθυμεί την αποχώρηση του Ντράγκι και την έναρξη της εποχής του χάους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ωστόσο, τα ακροδεξιά κόμματα της χώρας τρίβουν τα χέρια τους κια βρίσκονται ήδη σε ρυθμούς εκλογών.

Μεγάλη κερδισμένη φαίνεται να είναι η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής του με νεοφασιστικές ρίζες κόμματος Brothers of Italy (Αδέρφια της Ιταλίας) που προηγείται στις δημοσκοπήσεις- με περίπου 22,5% των ψηφοφόρων, έναντι 4,8% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2018.

Η γεννημένη στη Ρώμη Μελόνι είναι μια ορκισμένη ευρωσκεπτικίστρια, έχει ασκήσει ανοιχτά κριτική στους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» και έχει καλέσει την Ιταλία να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, πρόσφατα άμβλυνε τον τόνο της, αντανακλώντας την πιο θετική άποψη των Ιταλών για τις Βρυξέλλες από την έναρξη του ταμείου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, του οποίου η Ρώμη θα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης.

Λίγο αφότου ο Ντράγκι προσφέρθηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα, η Μελόνι μη μπορώντας να κρύψει την ανυπομονησία της για εκλογές δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία της κρατώντας μια ταμπέλα με την οποία ζητούσε άμεσα εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ετοιμάζει ήδη λίστα υπουργών. 

Η τάση των Ιταλών ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά φαινόταν ήδη καιρό. Πέρα από το κόμμα της Μελόνι, οι ιδεολογικοί του συγγενείς, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνουν μαζί ένα επιπλέον 22,8% των ψηφοφόρων. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα συγκεντρώνει λίγο λιγότερο από το 22% ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων - το οποίο πυροδότησε την τρέχουσα κρίση αρνούμενο να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ντράγκι σε μια κρίσιμη ψηφοφορία - συγκεντρώνει λιγότερο από 12%.

Πώς μεταφράζονται αυτές οι δημοσκοπήσεις; Στην περίπτωση εκλογών, οι αναλυτές προεξοφλούν τη δημιουγία ενός συνασπισμού από τη δεξιά, αν και οι ανταγωνισμοί μεταξύ ιδεολογικά ευθυγραμμισμένων αλλά προσωπικά ανταγωνιστικών ηγετών θα μπορούσαν να περιπλέξουν τον σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης. Ένας τέτοιοες νέος συνασπισμός της δεξιάς θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ιταλία, τα τεντωμένα δημόσια οικονομικά της και την προσέγγιση της Ρώμης στον πόλεμο στην Ουκρανία, εξηγούν οι Financial Times. 

Ακόμη και αν οι Ιταλοί ψηφοφόροι έδιναν ξεκάθαρη εντολή σε «σκληρά» δεξιά κόμματα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό δεν θα προσφέρει καμία εγγύηση σταθερότητας δεδομένης της προσωπικής αντιπαλότητας μεταξύ Μελόνι και Σαλβίνι.  «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Σαλβίνι είναι διατεθειμένος να παραμερίσει και να της επιτρέψει να γίνει πρωθυπουργός», σχολίασε ο καθηγητής Ντανιέλε Αλμπερτάτσι. Όμως, πρόσθεσε, «ακόμα κι αν την αποδεχτούν και σχηματιστεί κυβέρνηση, θα αρχίσουν να τσακώνονται μετά από λίγους μήνες».

Το κόμμα

Αν και ιδρύθηκε μόλις πριν από μια δεκαετία, το Brothers of Italy είναι απόγονος του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, του νεοφασιστικού κόμματος που ιδρύθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από συνεργάτες του Μπενίτο Μουσολίνι. Για δεκαετίες, οι δεσμοί και οι ιδεολογικές συμπάθειες του κόμματος με τον δικτάτορα της εποχής του πολέμου το είχαν βάλει στο περιθώριο της ιταλικής πολιτικής.

Αυτό άλλαξε το 1994 όταν ο Μπερλουσκόνι κάλεσε το διάδοχό του κόμμα, την Εθνική Συμμαχία, να συμμετάσχει στον συνασπισμό του, καταλήγοντας σε μια σειρά από κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε.

Το Brothers of Italy είναι το μόνο μεγάλο πολιτικό κόμμα που παρέμεινε εκτός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι ήταν προτιμότερο να γίνουν νέες εκλογές. Ωστόσο, η Μελόνι έχει υποστηρίξει τη σκληρή στάση του Ντράγκι κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Το κόμμα Brothers of Italy είναι επίσης γνωστό για τη στάση του κατά της μετανάστευσης και τις άκρως συντηρητικές οικογενειακές αξίες της. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή