Η μισή έκταση της ΕΕ απειλείται από ξηρασία

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 20:25
REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι περίπου η μισή έκταση της ΕΕ κινδυνεύει τώρα από ξηρασία, λόγω της έλλειψης  βροχοπτώσεων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. 

Σύμφωνα με έκθεση του κέντρου ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,στα  τέλη Ιουνίου, το 46 % της συνολικής έκτασης που καλύπτουν οι χώρες μέλη της ΕΕ, ήταν στο επίπεδο προειδοποίησης ξηρασίας 2 με ανώτερο επίπεδο το 3. Το 11%  της περιοχής της ΕΕ ήταν μάλιστα στο επίπεδο 3 της κλίμακας.

«Η σοβαρή ξηρασία που έπληξε αρκετές περιοχές της Ευρώπης από την αρχή του έτους εξαπλώνεται και επιδεινώνεται», αναφέρει η έκθεση. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τα κύματα καύσωνα.

 «Η κλιματική κρίση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο σοβαρών ξηρασιών και δασικών πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο», τόνισε η Επίτροπος Έρευνας της ΕΕ Μαρίζα Γκάμπριελ. «Με αυτή την έκθεση μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την  κατάστασης για την προστασία των δασών, των καλλιεργειών μας και των υδάτων», πρόσθεσε η Γκάμπριελ.

Η ξηρασία και η θερμική καταπόνηση οδήγησαν επίσης σε περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών.

Η Γαλλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντική μείωση στις αποδόσεις των καλλιεργειών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικά η λεκάνη στο βόρειο τμήμα του ποταμού  Πάδου, στην Ιταλία, υποφέρει σοβαρά από την ξηρασία. Σε κάποιο βαθμό, επηρεάζονται επίσης η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία ​​και η Κροατία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών, Γιόακιμ Ρούκβιντ συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ε.Ε. «Η ξηρασία και η ζέστη είναι μεγάλο πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές φέτος», είπε στη «Neue Osnabrücker Zeitung».

Ο απρόβλεπτος καιρός είχε ήδη αφήσει το στίγμα του στη συγκομιδή των σιτηρών. Άλλες καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι ή οι πατάτες, για τις οποίες εκκρεμεί ακόμη η συγκομιδή, «θα υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες», είπε ο πρόεδρος των Γερμανών Αγροτών και πρόσθεσε πώς αν δεν βρέξει στο άμεσο μέλλον, «θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες στην αγροτική παραγωγή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή