Η Αγγλική Ομοσπονδία έτοιμη να εξαλείψει την κεφαλιά στις ηλικίες κάτω των 12 ετών

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 19:19
UPD:19:29
Shutterstock
A- A A+

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) θα δοκιμάσει την αφαίρεση της κεφαλιάς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 12 ετών.

Το αναφέρει η ιστοσελίδα Atletic, που επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που η δοκιμή, η οποία έχει εγκριθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB), αποδειχθεί θετική, η κεφαλιά θα μπορούσε να αφαιρεθεί εντελώς από αυτές τις ηλικιακές ζώνες για τη σεζόν 2023-24.

Η κεφαλιά έχει συνδεθεί με την άνοια, με μια μελέτη που δείχνει ότι πρώην επαγγελματίες Σκωτσέζοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1900 και 1976 είχαν τρεισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου.

Έχει επίσης συνδεθεί με τη χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE), μια εγκεφαλική πάθηση που προκαλείται από επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι.

Το 2002, ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι μια κεφαλιά στοίχισε τη ζωή στον πρώην επιθετικό της Γουέστ Μπρόμιτς, Τζεφ Άστλ. Επίσης, πέντε παίκτες της Εθνικής Αγγλίας που κατάκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 διαγνώστηκαν με άνοια, ενώ οι τέσσερις πέθαναν από την ασθένεια.

Στην αρχή της σεζόν 2021-22 η FA εισήγαγε έναν οδηγό που περιορίζει τους επαγγελματίες παίκτες να εκτελούν το πολύ 10 κεφαλιές υψηλής δύναμης σε μια εβδομάδα προπόνησης, δηλαδή αυτές που ακολουθούν μια μεγάλη πάσα άνω των 35 μέτρων ή από σταυρό και σετ κομμάτια.

Οι αλλαγές λόγω διάσεισης εισήχθησαν στην Πρέμιερ Λιγκ τον Φεβρουάριο του 2021, επιτρέποντας μια επιπλέον αλλαγή για έναν παίκτη με υποψία εγκεφαλικής βλάβης, χωρίς η ομάδα του να στερηθεί την αριθμητική ισορροπία.

Το πρώτο παιχνίδι χωρίς κεφαλιές παίχτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τη φιλανθρωπική οργάνωση Head for Change, που δημιουργήθηκε από την οικογένεια του πρώην αμυντικού της Μίντλεσμπρο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος διαγνώστηκε με πιθανό CTE το 2017.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις