Πρόεδρος Ορκωτών Εκτιμητών: «Τα οκτώ συμβόλαια ανταλλαγών είναι άκυρα»

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 19:02
A- A A+

Τη θέση πως «τα οκτώ συμβόλαια για τις ανταλλαγές των ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου είναι άκυρα» εξέφρασε ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) Ιωάννης Μουρμούρας, ο οποίος κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Μουρμούρας ανέφερε πως η εκτίμηση των ακινήτων που επρόκειτο να δοθούν στη Μονή, ζητήθηκε από πλευράς ΣΟΕ, όσο αυτά ήταν χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα οι αξίες τους να εμφανίζονται χαμηλές. Οι ίδιες χαμηλές αξίες, πρόσθεσε, χρησιμοποιήθηκαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στα συμβόλαια, όπου θεωρούνταν πλέον οι δασικές αυτές εκτάσεις «άρτιες και οικοδομήσιμες». Τα τοπογραφικά που χρησιμοποιήθηκαν στα συμβόλαια συντάχθηκαν, μετά την εκτίμηση του ΣΟΕ, από έναν ιδιώτη τοπογράφο, ο οποίος πλέον χαρακτηρίζει τις εκτάσεις αυτές ως οικοδομήσιμες, είπε. Και χωρίς να θεωρηθούν από την Πολεοδομία, ή οιαδήποτε άλλη αρχή, τα τοπογραφικά του υπεβλήθησαν στην ΔΟΥ, που έκανε την δική της αποτίμηση για την αξία των ακινήτων, πρόσθεσε.

Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να προβεί στις ανταλλαγές προβλέπει να συμπεριλαμβάνεται στο συμβόλαιο και έκθεση εκτίμησης για την αξία του - οικοδομήσιμου πλέον - οικοπέδου. Ειδικά η έκταση στην Ουρανούπολη, «θα μπορούσε να έχει εκατονταπλάσια αξία από την εκτιμηθείσα» ανέφερε.

«Δεν υπάρχει έκθεση εκτίμησης, κάτι που η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει. Αυτό καθιστά τις ανταλλαγές, τα συμβόλαια, μη σύννομα» σημείωσε.

Απαντώντας σε επισήμανση του κ. Νιώτη ότι η ετήσια πρόσοδος από την αλίευση της Βιστωνίδας δεν ξεπερνούσε τα 18.976 ευρώ το 2005, ενώ η αξία της υπολογίζεται απ’ τους εκτιμητές στα 8,5 εκ. ευρώ, ο κ.Μουρμούρας απάντησε πως «οι εκτιμητές υπολόγισαν πως χρειάζεται 1,5 εκ. ευρώ για να γίνει ένα πρότυπο ιχθυοτροφείο».

Απέναντι δε στο επιχείρημα του κ. Νιώτη (ΠΑΣΟΚ) ότι η λίμνη είναι ενταγμένη στη Συνθήκη RAMSAR,οπότε δεν μπορεί να λειτουργήσει εκεί τέτοια επιχείρηση, ο κ. Μουρμούρας παρέπεμψε την Επιτροπή στους ίδιους τους εκτιμητές που διενήργησαν την αυτοψία.

Στους εκτιμητές παρέπεμψε και την κ. Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ), η οποία εντόπισε αδυναμίες στις εκθέσεις τους που περιγράφουν τις προς εκτίμηση εκτάσεις, με συνέπεια να έχει παραχωρηθεί ακόμα και αρχαιολογικός χώρος.

«Αν γνώριζα κι εγώ ότι έρχεται το όργιο των ανταλλαγών, θα πρόσεχα κι λίγο πιο νωρίς να δω τι γίνεται» συνέχισε.

Πάντως πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση είναι σε εξέλιξη διοικητική εξέταση για να εντοπιστούν ατομικές ευθύνες, εφ’ όσον υπάρχουν - ενώ και ο διεθνής εκτιμητικός οίκος AMERICAN L’ APPRAISAL,έχει αναγνωρίσει πως οι εκτιμήσεις του ΣΟΕ βρίσκονται «μέσα στο λογικό εύρος».

«Όταν μιλάτε για όργιο ανταλλαγών ,θα ήθελα να σας πω, ότι αν θεωρήσουμε ότι ήταν όργιο, σ’ αυτό συμμετείχατε κι εσείς» παρατήρησε η κ. Πατριανάκου (ΝΔ).

«Αυτή είναι η γνώμη σας, με την οποία εγώ δεν συμφωνώ» απάντησε ο κ. Μουρμούρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή