Το… πάρτι ξεκίνησε

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022 09:03
UPD:09:10
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Η αγορά εργασίας είναι σαν τις πυρκαγιές. Δεν πρέπει να της γυρίσεις την πλάτη. Θα σε τιμωρήσει. Το μάθημα αυτό, φαίνεται ότι σιγά – σιγά αρχίζουν να παίρνουν στο υπουργείο Εργασίας.

Αντιμετώπισαν εδώ και μήνες την αγορά εργασίας, μόνο βλέποντας τους αριθμούς. Μειώνεται η ανεργία, άρα είμαστε ευχαριστημένοι. Αυξάνεται η απασχόληση, άρα κερδίζουμε. Δυστυχώς, δεν είναι (μόνο) έτσι. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, πιο ποιοτικά, που καθορίζουν μια πορεία. Και δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση, η πορεία διαγράφεται μάλλον αρνητική.

Εξηγούμαστε: Μόλις την Παρασκευή, δημοσιεύθηκαν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος Εργάνη. Εκ πρώτης όψεως, οι «αριθμοί» δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 19.113 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο. Εδώ όμως τελειώνουν και τα ευχάριστα νέα. Πάμε στα δυσάρεστα.

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που οι προσλήψεις για τον τουρισμό, κορυφώνονται. Λίγες μετατροπές συνήθως γίνονται από εκεί και μετά. Άρα, οι 19.113 νέες θέσεις εργασίας του φετινού Ιουνίου, σε σχέση με τις 73.502 που ήταν πέρσι, μάλλον είναι λίγες δεν νομίζετε; Ακριβέστερα είναι κατά 54.389 λιγότερες. Πόσες λέγαμε από το Πάσχα ότι είναι οι κενές θέσεις στον τουρισμό και στον επισιτισμό που δεν μπορούν να καλυφθούν; Οι «ειδικοί» μιλούσαν για 55.000 θέσεις. Να που τις βρήκαμε!

Το πρόβλημα όμως έχει και άλλες παραμέτρους. Χάθηκαν τον ίδιο μήνα 17.230 θέσεις στις ηλικίες 30 – 44 ετών. Ξαφνικά δηλαδή, οι εργοδότες «τρελάθηκαν» και άρχισαν να απολύουν 30άρηες και 40άρηδες. Η απάντηση βρίσκεται στις 36.911 νέες προσλήψεις που δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο, στις ηλικίες 15 – 24 ετών. Άρα, οι εργοδότες όχι μόνο δεν τρελάθηκαν, αλλά αποφάσισαν να «αδειάσουν» από «ακριβούς» 30άρηδες και 40άρηδες, για να «γεμίσουν» από «φτηνούς» 20άρηδες! Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και το γεγονός ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας κυριάρχησαν τον Ιούνιο (51,53% του συνόλου των προσλήψεων) και έχετε έτοιμη την εικόνα του νέου… πάρτι!

Ενός πάρτι που θα έχει ως καλεσμένους τους φτηνούς εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουλεύουν 10άωρα, αλλά θα δηλώνονται ως 4άωροι και οι οποίοι φυσικά μετά από λίγους μήνες θα είναι άνεργοι. Έτσι όμως δικαιολογείται απόλυτα, η αντίδραση σύσσωμου του κλάδου του επισιτισμού, στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να επιβάλλει «από την πίσω πόρτα», εξαήμερη εργασία στον κλάδο. Δεν αντέχεται άλλη εκμετάλλευση και γι’ αυτό οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Όσο και αν η πολιτική ηγεσία της Σταδίου 29 προσπαθεί να αποφύγει την συζήτηση, η γκάφα έγινε και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν (πάλι) στο περιθώριο. Τι να την κάνουν άλλωστε την επέκταση της Σύμβασής τους σε όλο τον κλάδο, όταν δεν μπορούν να καρπωθούν τα οικονομικά οφέλη που προβλέπει; Όταν δεν μπορούν να διεκδικήσουν το πενθήμερο που ορίζει και αναγκάζονται να δουλεύουν εξαήμερο όντας απλήρωτοι; Και όλα αυτά με τις «ευλογίες» των… υπευθύνων; 

Στο υπουργείο Εργασίας, έβαλαν τις βασικές… πινελιές του πάρτι. Τα υπόλοιπα από Σεπτέμβριο. Εκεί θα γελάσει ο κάθε «πικραμένος» εργαζόμενος. Είτε πάει στην κάλπη είτε όχι…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή