Ουκρανία: Τέλος στην επιχειρησιακή παύση των Ρώσων;

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022 10:31
UPD:10:38
REUTERS/STRINGER

L

A- A A+

Στις 15 Ιουλίου πιθανότατα έλαβε τέλος η ανάπαυλα των ρωσικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. 

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά περιορισμένων χερσαίων επιθέσεων βορειοδυτικά του Σλοβιάνσκ, νοτιοανατολικά του Σεβέρσκ, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T1302 Μπαχμούτ-Λισικάνσκ, νοτιοανατολικά του Μπαχμούτ και νοτιοδυτικά της πόλης Ντονέτσκ.

Αυτές οι επιθέσεις μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις επιθετικές τους επιχειρήσεις στο Ντονμπάς, σχολιάζουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι επιθέσεις εξακολουθούν να είναι μικρής κλίμακας και σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς.

Τα πιθανά σενάρια

Εφόσον όντως τελειώνει πραγματικά η επιχειρησιακή παύση, μέσα στις επόμενες 72 ώρες οι Ρώσοι θα πραγματοποιήσουν περισσότερες τέτοιες επιθέσεις, εκτιμούν οι αναλυτές.

Εναλλακτικά, οι δυνάμεις της Μόσχας θα μπορούσαν να εναλλάσσουν πιο σύντομες παύσεις με ενισχυμένες επιθέσεις για αρκετές ημέρες προτού ξεκινήσουν μια επιθετική επιχείρηση πλήρους κλίμακας.

«Μια επιχειρησιακή παύση διάρκειας 10 ημερών είναι ανεπαρκής για την πλήρη αναγέννηση των ρωσικών δυνάμεων για μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός φαίνεται να αισθάνεται συνεχείς πιέσεις να συνεχίσει και να ξεκινήσει τις επιθετικές επιχειρήσεις πριν μπορέσει εύλογα να ξαναχτίσει επαρκή μαχητική ισχύ για να επιτύχει αποφασιστικά αποτελέσματα με λογικό κόστος για τον ίδο», σχολιάζει η ανάλυση του Ινστιτούτου, προσθέτοντας πως γι΄αυτό είναι πιθανό η επανέναρξη της ρωσικής επίθεσης να παρουσιάσει διακυμάνσεις ή ακόμη και να σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή