«Ατυχής η αγορά του Ολυμπιακού ακινήτου»

Αποκαλύψεις από τις καταθέσεις ορκωτών εκτιμητών στην Εξεταστική για Βατοπέδι
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 09:42

H Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

A- A A+

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, κατά τις καταθέσεις ορκωτών εκτιμητών στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η Μονή Βατοπεδίου χρησιμοποίησαν τον ίδιο τοπογράφο για σειρά ακινήτων, τα οποία θεωρούσαν εξ αρχής τις υπό ανταλλαγή εκτάσεις ως άρτιες και οικοδομήσιμες, παραγνωρίζοντας ότι ήταν εν μέρει, ή στο σύνολό τους δασικές.

Ο Εφραίμ και η κ. Πελέκη γνώριζαν...

Μάλιστα, αναφερόμενος στην περίπτωση του Ακροποτάμου Καβάλας, ο εκτιμητής Παύλος Κανελλάκης ανέφερε πως χρειάστηκε να ζητήσει από την ΚΕΔ δύο φορές νέο τοπογραφικό, καθώς το πρώτο προτεινόμενο ήταν παλιό και ασαφές, ενώ το δεύτερο ήταν εσφαλμένο, παρουσιάζοντας και τα 518 στρέμματα της έκτασης ως άρτια και οικοδομήσιμα, ενώ 298 από αυτά ήταν δασικά.

«Χωρίς την εκτίμηση τη δική μας δεν γίνεται συμβόλαιο - και η εκτίμησή μας θεωρώ πως ήταν σαφέστατη και δεν μπορούσε να υπάρχει παρερμηνεία», σημείωσε ο κ. Κανελλάκης, δηλώνοντας ταυτόχρονα βέβαιος «πως ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ κ. Γκράτσιος, ο ηγούμενος Εφραίμ, η συμβολαιογράφος κ. Πελέκη και οι δικηγόροι τους, εγνώριζαν πως οι εκτάσεις που αντήλλασσαν δεν ήταν άρτιες και οικοδομήσιμες στο σύνολό τους».

Στην περίπτωση του ακινήτου στο Σούλι-Γραμματικό-Μαραθώνα, ο εκτιμητής Γρηγόριος Κάτσος ανέφερε ότι το διάγραμμα που του δόθηκε, δεν ανέφερε τίποτα περί αρχαιολογικού χώρου, ενώ και κάποια διαγράμματα του κοινού (μεταξύ των δύο μερών) τοπογράφου κ. Γκιάκα που χρησιμοποιήθηκαν για τα συμβόλαια, «έφεραν ημερομηνίες μετά τη σύνταξη και παράδοση της έκθεσης του ΣΟΕ».

Σε σχέση με την αξία της λίμνης Βιστωνίδας, η εκτίμηση της αξίας των προϊόντων της αλιείας της λίμνης ήταν 400 φορές μεγαλύτερη των δηλωθέντων το έτος 2005 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι εκτιμητές διαβεβαίωσαν πως χρησιμοποίησαν διεθνείς όρους εκτίμησης, εξετάζοντας την απόδοση της λίμνης σε περίπτωση ήπιας ιχθυοκαλλιέργειας, σε σχέση με την απόδοση παρακείμενων λιμνών, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση γνωστού ιχθυολόγου της περιοχής. «Αν είχαμε κάποια άλλα δεδομένα, θα επανεξετάζαμε την εκτίμησή μας», ανέφερε ο Π. Κανελλάκης.

Για το Ολυμπιακό Ακίνητο

Τέλος, για την περίπτωση της ανταλλαγής του Ολυμπιακού Ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, o κ. Κάτσος επεσήμανε πως «ήταν το μόνο ακίνητο που είχε χαρακτηρισμό επείγοντος». Όπως είπε, εκτιμήθηκε 39,5 εκατ. ευρώ στο μάξιμουμ (κατά τους εκτιμητές) της ενδεχόμενης πραγματικής αξίας του και πουλήθηκε 41 εκ. ευρώ, με 9 εκ. επιπλέον δωρεά στη Μονή εκ μέρους του αγοραστή».

«Να σας πω την προσωπική μου άποψη: Η αγορά ήταν ατυχής, αν δεν υπήρχε κάποιος που να έχει υποσχεθεί την αλλαγή της χρήσης», σχολίασε ο Γ. Κάτσος. Η αλλαγή της χρήσης αφορούσε στην ανέγερση νοσοκομείου, η οποία κατά την ανταλλαγή του ακινήτου δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή