Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Ντυθείτε ζεστά και χαμηλώστε τη θέρμανση τον χειμώνα: Αυτό είναι με απλά λόγια το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο που πρόκειται να παρουσιάσει η Κομισιόν την προσεχή Τετάρτη.
Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η έκκληση των Βρυξελλών για μείωση της θερμοκρασίας στους 19 βαθμούς στα δημόσια κτίρια; Και η προτροπή στους πολίτες να εξοικονομούν φυσικό αέριο; Προς το παρόν, αυτά εμπεριέχονται στο προσχέδιο, που διέρρευσε χθες η Κομισιόν. Ισως για να τεστάρει αντιδράσεις. Οι βασικές γραμμές είναι όμως μάλλον απίθανο να αλλάξουν.
Δυστυχώς τα πάντα επαφίονται στην βούληση του Πούτιν. Αν η Gazprom δεν ανοίξει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας τον αγωγό Nord Stream 1, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, θα έχουμε πρόβλημα. Ηδη,η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, συνέδεσε την παροχή φυσικού αερίου με την χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Και πώς απαντά η ΕΕ; Ένα-δυο χοντρά πουλόβερ είναι αρκετά για να ξεπεραστεί η κρίση. Θυμίζει το σλόγκαν της πάλαι ποτέ Πειραικής-Πατραϊκής: «Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει».
Η Πειραϊκή Πατραϊκή –η μεγαλύτερη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικής, βάμβακος και ετοίμων ενδυμάτων στην Ελλάδα, είχε όμως άδοξο τέλος. Μήπως το ίδιο σενάριο κινδυνεύει να ακολουθήσει και η ΕΕ; Όταν μάλιστα ολόκληροι κλάδοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αρχίζουν να φοβούνται για την ύπαρξή τους επειδή εξαρτώνται από το αέριο; Και η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται με ύφεση, καθώς η ίδια η Κομισιόν μόλις χθες διόρθωσε δραστικά τις προβλέψεις της προς τα κάτω, για την ανάπτυξη;
Δυστυχώς, στην κρισιμότερη φάση της Ευρώπης, οι Βρυξέλλες δεν είναι προετοιμασμένες για έκτακτη ανάγκη. Οι συστάσεις που φαίνεται να κάνει μέχρι στιγμής δεν υπερβαίνουν σχεδόν αυτό που ζήτησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο Μάρτιο: μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια.
Αλήθεια, που είναι οι εναλλακτικές; Τι γίνεται με τον στόχο πλήρωσης κατά 80% των δεξαμενών αποθήκευσης στην Ευρώπη ως την 1η Νοεμβρίου; Πού είναι το υγροποιημένο αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, την Ιαπωνία ή την Αυστραλία; Πότε θα μπορέσουν να αγοράσουν από κοινού οι χώρες μέλη της ΕΕ φυσικό αέριο με πλαφόν, σε χαμηλές τιμές; θα το συζητήσουν οι 27 τον Οκτώβριο και βλέπουμε! Ενα ακανθώδες ερώτημα επίσης παραμένει ανοικτό: Πού πρέπει να κλείνει πρώτα η στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στη βιομηχανία ή στα νοικοκυριά;
Η ΕΕ, δυστυχώς πληρώνει την απερισκεψία της να συρθεί πίσω από τις ενεργειακά αυτόνομες Ηνωμένες Πολιτείες και να επιβάλει κυρώσεις, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Και τώρα, οι χώρες μέλη, αναγκάζονται να καταφύγουν στον ρυπογόνο άνθρακα ως μοναδική λύση. Βάζοντας στο ράφι τους στόχους για Πράσινη μετάβαση.
Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΕ βολευόταν από το φθηνό ρωσικό αέριο και τώρα όλοι κατανοούν ότι θα εξαρτόμαστε από αυτό για πολύ καιρό ακόμη. Δίνοντας τη δυνατότητα στη Μόσχα να χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο στον ενεργειακό πόλεμο.