Σε φάση έντονης πολιτικής αστάθειας η Ιταλία

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 21:53
UPD:22:29
EPA/MASSIMO PERCOSSI
A- A A+

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Σε κατάσταση κρίσης και πολιτικής αστάθειας εισέρχεται η Ιταλία σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα και για την Ευρώπη, καθώς -μετά από 17 μήνες στο Παλάτσο Κίτζι- ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, υπέβαλε την παραίτησή του. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση  περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο Ματαρέλα προσπαθεί να πείσει τον Ντράγκι ότι υπάρχουν ακόμη συνδυασμοί κομμάτων που θα επιτρέψουν την παράταση του νομοθετικού σώματος μέχρι το επόμενο έτος,προκειμένου να εγκριθούν οι τελευταίες μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα μεγάλης έντασης με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) του Τζουζέπε Κόντε και την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης στη Γερουσία. Από την ψηφοφορία απείχαν όμως οι βουλευτές του M5S,παρά τις προειδοποιήσεις του Ντράγκι ότι θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την κυβέρνηση.

«Η σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτική άποψη» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι και πρόσθεσε: «Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας που στήριξε αυτή την κυβέρνηση από τη δημιουργία της δεν υπάρχει πλέον. Αυτές τις μέρες, από την πλευρά μου, υπήρξε η μέγιστη δέσμευση να συνεχίσω την κοινή πορεία, προσπαθώντας επίσης να βρω συμφωνίες στις απαιτήσεις που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Όμως αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή», επεσήμανε ο Ντράγκι στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Πάντα έλεγα ότι αυτή η κυβέρνηση  θα συνέχιζε να παραμένει όρθια μόνο εάν ήταν σαφές ότι μπορούσε να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε. Αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν σήμερα», πρόσθεσε.Στη συνέχεια  ο Ντράγκι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για την απόφασή του  

 

Τα σενάρια

Τα σενάρια τώρα είναι πολύ διαφορετικά. Η κυβέρνηση κατ’ αρχήν έχει ακόμα μαθηματικά την ικανότητα να συνεχίσει την πορεία της. Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πράξη τεράστιας ανευθυνότητας, η οποία αφήνει ελάχιστα περιθώρια αποφυγής των  πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Θα μπορούσε βέβαια να πειστεί τελικά ο Ντράγκι για μια δεύτερη θητεία με διαφορετική πλειοψηφία – το κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να μείνει εκτός εκτελεστικής εξουσίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε προειδοποιήσει τον τελευταίο μήνα ότι μια κυβέρνηση χωρίς το M5S θα έπαυε να έχει νόημα και ότι δεν θα ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει να ηγείται άλλου κυβερνητικού σχήματος από το οποίο θα απουσίαζαν οι «Γκριλίνο».
 

 

Τζόρτζια Μελόνι, η μεγάλη κερδισμένη

Ηδη, οι Ιταλοί Σοσιαλδημοκράτες του κόμματος Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι δήλωσαν πώς θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία με τον Ντράγκι. «Εργαζόμαστε για ένα “Ντράγκι 2”για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες για το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία, τον νόμο για τον προϋπολογισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Η ακροδεξιά πολιτικός της Τζόρτζια Μελόνι όμως, βλέπει  τα πράγματα διαφορετικά. «Όταν έρχεται μια καταιγίδα, πρέπει να ρωτήσετε τους πολίτες ποιος πρέπει να είναι ο καπετάνιος του πλοίου», είπε η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d'Italia. «Απαιτούμε από τον Πρόεδρο να διαλύσει τη Βουλή», πρόσθεσε. Από ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η  ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, αναμένεται να βγει  ωφελημένη , καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 25% και, εάν ο εκλογικός νόμος δεν αλλάξει, θα έχει τον πρώτο λόγο σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η άλλη μεταβλητή της κρίσης είναι ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να σπάσει τη συμμαχία του με το M5S για να εκτεθεί  στις επόμενες εκλογές ως προοδευτικός συνασπισμός της κεντροαριστεράς .

Η πολιτική κρίση έρχεται πάντως τη χειρότερη στιγμή για την Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση έχει μειώσει πολλές φορές τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά δύσκολο φθινόπωρο, με υψηλό  πληθωρισμό και δημόσιο χρέος. Ηδη τα spread έχουν αυξηθεί και η κατάσταση θα επιδεινωθεί  τις επόμενες ημέρες εάν ο Ματαρέλα δεν βρει μια γρήγορη και ανώδυνη λύση για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή