Παραίτηση Ντράγκι: Δυο πιθανά σενάρια

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 21:39
UPD:22:37
EPA/ETTORE FERRARI
A- A A+

Η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι οδηγεί σε δύο πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.
Το πρώτο , που θεωρείται και το πιο φυσιολογικό είναι ο Μάριο Ντράγκι, να λάβει και πάλι την πρωθυπουργική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλλα και να ζητήσει στη συνέχεια ψήφο εμπιστοσύνης από Βουλή και Γερουσία (ή ακόμα και μόνο στη Γερουσία). Το κόμμα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε τότε να ψηφίσει υπέρ και να τελειώσει η κρίση.

Ενδεχομένως , ο Ντράγκι θα μπορούσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ακόμη και χωρίς τους βουλευτές των Πέντε Αστέρων.

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνέχιζε με νέα πλειοψηφία (και θα ακολουθούσε κυβερνητικός ανασχηματισμός : ένα ενδεχόμενο που εξέτασαν τα κόμματα Forza Italia και Italia Viva αλλά έχει αποκλείσει -προς το παρόν- ο ίδιος ο Ντράγκι.

Το δεύτερο σενάριο είναι ο Ντράγκι να  αποφασίσει να παραιτηθεί αμετάκλητα. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινούσαν νέες διαβουλεύσεις. Μία από τις υποθέσεις είναι ότι ο Πρόεδρος Ματαρέλλα θα δώσει  εντολή στους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας να διερευνήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο αρχηγός του κράτους θα διέλυε τα δυο σώματα και η χώρα θα οδηγείτο σε πρόωρες εκλογές, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή