Η ενεργειακή επάρκεια έπειτα από τις τελευταίας εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου και ο τρόπος που θα επηρεάσουν τη χώρα μας θα βρεθούν στο επίκεντρο σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η σύσκεψη- η οποία ήταν προγραμματισμένη- πραγματοποιείται στον απόηχο της τελευταίας πράξης στον ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ρωρίας και Ευρώπης, με τη Μόσχα να έχει κλείσει για εργασίες συντήρησης τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος συνδέει απευθείας τη Σιβηρία με τη Γερμανία και εγγυάται 60 από τα 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού μεθανίου που διοχετεύεται στην Ευρώπη κάθε χρόνο.
Ο αγωγός εκτιμάται ότι θα τεθεί ξανά σε λειτουργία στις 21 Ιουλίου, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι το κλείσιμο του αγωγού θα είναι «μόνιμο». Ήδη η Gazprom έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει την γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο ΓΓ του υπ. Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η ΓΓ του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και φορείς της αγοράς όπως ο Θανάσης Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), ο Γιώργος Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ) και η Μαρία Ρίτα Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ).
Στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας αναφέρθηκε επίσης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, ενώ ανέφερε πως από τη διακοπή του Nord Stream 1 κάποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο αλλά σίγουρα οι συνέπειες θα αφορούν όλους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε τα λεγόμενα του Επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ακόμη και μπροστά στο σενάριο της πλήρους διακοπής ροής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.
«Η χώρα μας προετοιμάζεται από καιρό και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου», τόνισε και επανέλαβε τα μέτρα που προβλέπονται:
- Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
- Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
- Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.
«Οι εθνικές μας πολιτικές είναι τέτοιες που δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας. Οι κοινοτικές δυνατότητες τις οποίες επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή θα έρθουν να προστεθούν στις εθνικές. Χρειάζεται όμως όλοι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας», κατέληξε.
naftemporiki.gr