Συντονισμός ΕΕ και ΗΠΑ για την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 10:35
A- A A+

Κοινή γραμμή αναζητούν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ για την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαμπίνε Βέγιαντ.

«Η χαλαρή περίοδος των συμβάσεων πλησιάζει στο τέλος της, γι' αυτό τώρα είναι η ώρα να είμαστε προσεκτικοί και να εξετάσουμε τις παρακάμψεις και την διαφυγή», είπε η Βέγιαντ την Τετάρτη σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον που διοργανώθηκε από το Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνώνς Σπουδών. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι υπάρχουν παρακάμψεις, αλλά δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένες», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με την Βέγιαντ, η ΕΕ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την παρακολούθηση και την ανταλλαγή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων απόρρητων πληροφοριών. «Αυτό είναι κάτι στο οποίο βασιζόμαστε πολύ στον ανώτερο μηχανισμό των ΗΠΑ για να πάρουμε πληροφορίες για αυτό», είπε.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σχεδιάζουν μια τρίτη συνάντηση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ τους επόμενους μήνες, με στόχο την μετατροπή του έργου τους σε συγκεκριμένα έργα, όπως μια κοινή προσέγγιση για την επιβολή των κυρώσεων.  «Βασικά περιορίζουμε τις εργασίες στις 10 ομάδες εργασίας σε συγκεκριμένα έργα που θα υλοποιηθούν το φθινόπωρο», είπε η Βέγιαντ, προσθέτοντας ότι η τέταρτη συνεδρίαση του συμβουλίου πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.

Τι εξετάζεται για Συμφωνία του Παρισιού και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας

Η ΕΕ εξετάζει επίσης την επιβολή κυρώσεων ως «μέτρο έσχατης ανάγκης» για ουσιώδεις παραβιάσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η Βέγιαντ επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια διαδικασία στη Γενεύη για να εξετάσουν τρόπους μεταρρύθμισης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν μέχρι το φθινόπωρο και μετά θα περάσουμε στη φάση της εξέτασης πιθανών λύσεων», είπε η Βέγιαντ. «Είμαστε ανοιχτοί εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των ΗΠΑ, μερικές από τις οποίες στην πραγματικότητα συμμεριζόμαστε».

Η κυβέρνηση Τραμπ παρέλυσε το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ τον Δεκέμβριο του 2019, όταν μπλόκαρε όλους τους νέους διορισμούς στην επταμελή επιτροπή, λέγοντας ότι είχε υπερβεί την εντολή του.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διατήρησε τη δέσμευση του προκατόχου της στις υποψηφιότητες του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να έχουν συστημικές ανησυχίες» με τη λειτουργία της επιτροπής.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή