Το ΣτΕ δικαιώνει την Μυρτώ από την Πάρο - Δικαιούται αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 17:06
UPD:17:10
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Αποζημίωση στην Μυρτώ, η οποία το 2012 βιάστηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς με αποτέλεσμα να παραμένει καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με αναπηρία 100%, θα καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας, μετά από προσφυγή της μητέρας της Μυρτούς, Μαρίας Κοτρώτσου, ακύρωσαν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο είχε κρίνει ότι δεν υπήρχαν παραλείψεις από την ελληνική αστυνομία σχετικά με την παράνομη είσοδο του αλλοδαπού στη χώρα μας.

Το Α' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1500/2022 απόφασή του έκρινε ότι υπάρχει «αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης παραλείψεως των αστυνομικών οργάνων να άρουν την παράνομη κατάσταση που προκλήθηκε από την παράνομη είσοδο και παραμονή επί μακρόν στη χώρα υπηκόου τρίτης χώρας και του επιζήμιου αποτελέσματος (της προσβολής υγείας ή σώματος) τρίτου» και «δεν αίρεται ο αιτιώδης σύνδεσμος εκ του ότι παρεμβάλλεται η εγκληματική ενέργεια του αλλοδαπού».

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι «η είσοδος στη χώρα αλλοδαπών/υπηκόων τρίτης χώρας και η περαιτέρω διαμονή τους – η οποία μπορεί να είναι και μακρά – δεν είναι ελεύθερη ούτε ανεξέλεγκτη, αλλά διέπεται από κανονιστικό καθεστώς (του ν. 3386/2005) που επιβάλλει σ' αυτούς την υποχρέωση εφοδιασμού τους με διαβατήριο/ταξιδιωτικό έγγραφο, θεώρηση εισόδου και άδεια διαμονής για συγκεκριμένο σκοπό (για εργασία, ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, σπουδές ή άλλο νόμιμο σκοπό) και καθιδρύει δεσμία αρμοδιότητα των αστυνομικών οργάνων για την έκδοση πράξεως απελάσεως σε περίπτωση, μεταξύ άλλων, που ο αλλοδαπός έχει παραβιάσει τις σχετικές διατάξεις, μετά δε την έναρξη ισχύος του ν. 3907/2011 πράξεως επιστροφής για τους παρανόμως διαμένοντες».

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι Σύμβουλοι:  «Όσο τα αστυνομικά όργανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και δεν εκδίδουν κατ' ενάσκηση της δεσμίας αρμοδιότητάς τους πράξη απελάσεως ή μετά τις 26.1.2011 πράξη επιστροφής για τους παρανόμως διαμένοντες, δημιουργείται η βεβαιότητα σε όποιον αλλοδαπό εισήλθε λάθρα, διαμένει παρανόμως στη χώρα και επιθυμεί να συμπεριφερθεί παρανόμως και να προσβάλει κάποιο έννομο αγαθό ότι ποτέ δεν θα τιμωρηθεί, αφού η ταυτότητά του δεν είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές ούτε έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματά του." 

Η μητέρα και η αδελφή της Μυρτούς, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό των  50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την τραγική περιπέτεια της 23χρονης.

Ωστόσο, το ύψος της αποζημίωσης που τελικά θα δοθεί, θα καθοριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο διαβιβάστηκε η υπόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή