Κ. Μητσοτάκης: Το δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει - Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω

«Θα έχει το θάρρος ο κ. Τσίπρας να ζητήσει συγγνώμη για τις αθλιότητες Βερναρδάκη;»
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 12:42
UPD:14:44
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω, αλλά οι ίδιες δυνατότητες σε όλους, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή επί του ν/σ για τα ΑΕΙ. Όπως είπε, με το νομοθέτημα το δημόσιο πανεπιστήμιο «μπαίνει πλέον σε μία παγκόσμια τροχιά». «Ο άλλοτε μεγάλος απών, το δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει για να μορφώσει τους Έλληνες και να διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα» τόνισε.

Ανοίγοντας την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία», ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την «οργή» του για «την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM» και διαβεβαίωσε πως η Πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εντοπίσει τους δράστες και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.

Εστιάζοντας στη συνέχεια στις διατάξεις του νομοσχεδίου, υπογράμμισε τις νέες ευκαιρίες που θα προσφέρει το νέο δημόσιο Πανεπιστήριο, «το Πανεπιστήμιο των νέων οριζόντων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Στόχος - όπως είπε - είναι να ωφεληθούν οι νέοι απο την απόκτηση γνώσης, αλλά και η βελτίωση της πιθανότητας καλής επαγγελματικής αποκατάστασης, σε αρμονία με τις ανάγκες της οκονομίας.

Όπως είπε, με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, το 8ο κατά σειρά του υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώνεται το σύνολο των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και συμπληρώνεται το τόξο των αλλαγών για το οποίο η Ν.Δ. είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η επιλογή της κυβέρνησης «να δοθεί προτεραιότητα στη δημόσια Παιδεία δεν ήταν τυχαία». «Προτεραιότητά μας είναι η αδιαπραγμάτευτη πρόσβαση σε ποιοτική γνώση και μάθηση για όλα τα ελληνόπουλα, με κατάρτιση που θα τα βοηθά να χτίζουν το δικό τους μέλλον, ώστε να μπορούν να σταδιοδρομούν σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον... Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω, αλλά οι ίδιες δυνατότητες. Νοιάζομαι για τους νέους δεν σημαίνει ότι τους χαϊδεύω τα αυτά για να τους στρέψω σε σχολές με ανύπαρκτο αύριο» τόνισε.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο που διευρύνει την ισχύ του δημόσιου πανεπιστημίου, οδηγώντας την ανώτατη παιδεία να ξανασυναντηθεί με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή» συνέχισε για να προσθέσει: «Τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας απηχούν τα άρθρα του νομοσχεδίου, εξ ου και η απήχηση τους υπερβαίνει τα κομματικά όρια. Το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 4 συμφωνούν με το ελληνικό Erasmus, 4 στους 5 με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης. Είναι η κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή, είναι η ώρα και η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει τις απόψεις των φίλων της.

Επεσήμανε επιπλέον πως το δημόσιο πανεπιστήμιο «μπαίνει πλέον σε μία παγκόσμια τροχιά, δημιουργεί πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες». «Πρακτικά οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τη σχολή τους ως μία τετραετή παράταση των σχολικών τους χρόνων, όχι σαν μία μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας» εξήγησε.

«Τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ύστερα από δεκαετίες αυτή η κυβέρνηση έρχεται να απελευθερώσει την δράση των πανεπιστημίων από την εκτελεστική εξουσία, παύει δηλαδή ο κρατικός πατερναλισμός», υπογράμμισε.

«Ο άλλοτε μεγάλος απών, το δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει»

«Ο άλλοτε μεγάλος απών, το δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει για να μορφώσει τους Έλληνες και να διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «ακόμα μία γέφυρα μεταξύ της μόρφωσης και της εργασίας η αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών και θα συνοδεύεται από καταβολή αποζημίωσης, που θα είναι μία πρόβα για την επόμενη ημέρα». «Όλα αλλάζουν αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης των Πανεπιστημίων, για να εκλείψουν τα κρούσματα ευνοιοκρατίας. Και οι καθηγητές μας να είναι ζωντανά παραδείγματα για τους φοιτητές μας. Και οι ίδιοι οι εκλέκτορες θα ορίζονται ηλεκτρονικά και με τη συμμετοχή καθηγητών άλλων ιδρυμάτων» είπε.

«Γίνεται πράξη το ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία»

Συνεχίζοντας την ομιλία του σημείωσε πως «η διοίκηση μοιράζεται ορθολογικά ανάμεσα στον πρύτανη και το συμβούλιο, ένα συμμετοχικό μοντέλο, που λειτουργεί σε πολλά κράτη του κόσμου» ενώ «τα εκατοντάδες άρθρα του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν πολλές από τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων, συμπληρώνουν, όμως, και ζητούμενα άλλων βαθμίδων όπως και η ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου έως τις 5:30 το απόγευμα».

«Η βασική στόχευση είναι η αποδέσμευση του δημόσιου πανεπιστημίου από γραφειοκρατικά βαρίδια και κρατική χειραγώγηση, ώστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναγίνει ιμάντας κοινωνικής ανέλιξης, με βάση ρεαλιστικά κριτήρια. Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να κάνει πράξη το ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία» συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε πως αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον «πώς θα τοποθετείτε όλοι στην κατ’ άρθρων ψηφοφορία, γιατί είναι εύκολη η γενική κριτική από την αντιπολιτευση».

Είπε ακόμη πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα αδιαφορίας για την εκπαίδευση και εκμαυλισμού της κοινωνίας από την μαζική ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν φύγει» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο των ΑΕΙ. «Τμήματα από το τίποτε για το τίποτε, χωρίς κανέναν σκοπό» τόνισε για να συμπληρώσει πως «Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε τη συγκεκριμένη πολιτική».

«Θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας για τις αθλιότητες Βερναρδάκη;»

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και με αιχμή την ανάρτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, στην οποία είχε χαρακτηρίσει «Πισπιρίγκου της Παιδείας» την Νίκη Κεραμέως. «Πού ειναι ο κ Τσίπρας; γιατί δεν είναι εδώ; Δεν είναι εδώ γιατί θα έπρεπε να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις απίστευτες αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη. Θα έρθει όμως... Είμαι περίεργος αν θα έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει μία προσωπική συγγνώμη από την υπουργό Παιδείας;» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Δδεν είμαι σίγουρος ότι θα έχει το θάρρος να το κάνει. Αυτό που είδαμε χθες δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Ο ΄Βερναρδακισμός' είναι ουσιαστικά ένας 'Πολακισμός', είναι Συριζαϊκός φαρισαϊσμός, αυτό που έχει αποκαλεστεί ο εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής».

O πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον βουλευτή και τομεάρχη Παιδείας του κόμματος, Νίκο Φίλη: «Εσείς δεν μας λέγατε κ. Φίλη ότι τα δύο παιδιά της υπουργού θα θυμούνται πως 'κατέσφαξε' 20.000 παιδιά. Τα τρία μέτρα κάτω από τη γη του κ. Πολάκη, η μητροκτονία του κ. Βερναρδάκη, όλα αυτά από ένα κόμμα που υποτίθεται ότι κόπτεται για την ελευθεροτυπία σε μία ημέρα που μπήκαν βόμβες σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, που χθες κατέκρινε τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Φέρτε τον αρχηγό σας εάν τολμά να αντιπαρατεθούμε, να έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και να πει πως καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις χυδαιότητες», είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λέγοντας: «κάνω έκκληση προς το ΠΑΣΟΚ, σκεφθείτε ότι σήμερα ψηφίζουμε για την προκοπή των νέων και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων».

Νωρίτερα απορρίφθηκε, κατά πλειοψηφία, η ένσταση συνταγματικότητας επί διατάξεων του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Την πρόταση αντισυνταγματικότητας καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που απείχε από την ψηφοφορία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή